Kihallgatják a Valve-ot a Steam Controller miatt

Azzal vádolják Gabe Newell cégét, hogy az a SCUF szabadalmára alapozva hozta létre a saját kontrollerét.

A Law360 arról számolt be, hogy kedden indult a Valve kihallgatása (holott az ügy már 2014-ben elkezdődött…), mert a cég egy szabadalmat eltulajdonítva hozta létre a saját termékét, a Steam Controllert. Az Ironburg Inventions nyújtotta be a keresetet a Valve ellen – a SCUF kontrollergyártó cégnek szellemi tulajdonjogait (IP-it) ez a cég menedzseli. A kihallgatás a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások révén Zoomon keresztül történik.

Robert Becker, az Ironburg ügyvédje azzal nyitotta mondanivalóját, hogy 2014-ben már „figyelmeztették” a Valve-ot a Steam Controller prototípusa miatt, mert azon ugyanaz „a hátoldali irányítási felület” volt megtalálható, amit az Ironburg éppen levédetett. A Valve ennek ellenére 2015-ben kiadta a Steam Controllert, amiből 2018 szeptemberéig összesen másfél millió példányt értékesített. A kérdéses amerikai szabadalom a 8641525-ös számú, amit 2011-ben Simon Burgess és Duncan Ironmonger, az Ironburg vezérigazgatója védetett le. Azóta a Microsoft is használja a szabadalmat az Xbox kontrollerek miatt, de legálisan: egy licenc révén tett szert a megoldásra a redmondi cég.

A szabadalom a lent látható ábra szerint a két tizenegyes alkatrészre vonatkozik: a kontroller hátoldalán levő ravaszokat a középső ujjainkkal nyomhatjuk le. Becker, aki a Manatt Phelps & Phillips LLP jogi cég révén képviseli az Ironburgot, azt mondta, hogy a Valve direkt figyelmen kívül hagyta a szabadalmat, és a cég tudott arról, hogy ezzel szabálysértést követ el, és ezt a tipikus Dávid és Góliát esetének nevezte, ahol Góliát azt csinál, amit csak akar. Erre viszont Trent Webb, a Shook Hardy & Bacon LLP jogi cég ügyvédje (ő képviseli a Valve-ot) azt válaszolta, hogy bármit hallunk vagy látunk az Ironburgtól, nem fogják megváltoztatni a saját szemeink és érzéseink tapasztalatát, amikor a Steam Controllert használjuk, és szerinte az alternatív valóságnak itt nincs helye. (A kontrollert a nyolc esküdt postán keresztül kapja kézhez.)

A poén az, hogy a Steam Controller gyártását 2019 novemberében leállította a Valve…

Forrás: Gamesindustry

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu