4A Games: az Xbox Series S-nek nem a memóriahiány a problémája

A Metro-sorozat fejlesztői szerint a kisebb next-gen Xbox számára nem a kevesebb RAM lesz hosszabb távon problémát okozó tényező, hanem egy másik eltérés fog fejfájást okozni.

Az Xbox Series X-nek 16 GB GDDR6 memóriája van 320 bites buszon. Ebből 10 GB 560 GB/s-t tud, 6 GB pedig 336 GB/s sávszélességre képes. Az Xbox Series S-ben 10 GB GDDR6 memória van 128 bites busszal, és ebből 8 GB 224 GB/s-en, a maradék két gigabyte pedig 56 GB/s-en megy. A processzor majdnem megegyezik a két Xbox Series konzolban, igaz, az Xbox Series X-ben 0.2 GHz-vel gyorsabb, továbbá a „nagytesóban” 32-vel több CU (számítási egység – computing unit) van a GPU-ban. Ezért van az, hogy az Xbox Series S 1080p-re, maximum 1440p-re hajt (azért nemrég hallottuk, hogy a Crash Bandicoot 4: It’s About Time felskálázott 4K-t tud majd ezen a konzolon is…?), míg az Xbox Series X 4K-ra törekszik.

A WCCFTech interjút készített Oleksandr Shyshkovtsovval, a 4A Games technikai vezetőjével. Szerinte az ukrán csapatnak a RAM jelenleg nem okoz problémát, viszont a GPU teljesítménye a jövőbeli játékok számára még bökkenő lehet. A stúdió jelenlegi renderelője 4K felbontásra és 60 FPS-re van tervezve, és ha bármit is módosítanának ezen, az számukra sok értékes újraszámítást igényelne, ami magyarul annyit jelent, hogy a teljesítmény is romlana. Jelenleg egy köztes, kényszermegoldás van csak, amit használnak, és ezzel sem elégedett Shyshkovtsov.

A 4A Games amúgy egy új Metro játékon, egy Metro multiplayer spinoffon, illetve egy új IP-n is dolgozik. A Metro Exodus pedig next-gen frissítést kap, így az Xbox Series S esetében 1080p felbontáson, 60 FPS frame rate-tel futhat például teljes sugárkövetéses (ray tracing) megvilágítással.

Hallottunk már egyet s mást a fejlesztőktől – a Fatshark szerint például az Xbox Series S nem jelentős hátráltató tényező, de ennek ellenkezőjét is mondták mások. Úgyhogy itt a Microsoft még a fejlesztőket is szépen megosztotta.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu