Európában is egymásnak esik az Epic Games és az Apple

Az Epic Games és az Apple közötti jogi pereskedés most már a mi kontinensünkre is áterjedt.

Tim Sweeney cége bejelentette, hogy az Epic Games egy antitröszt panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak. A cég az Apple óvatosan megtervezett, versengést megakadályozó korlátozásokat hozott létre, amivel kiiktatta a vetélytársakat az appon belüli terjesztési, illetve fizetési folyamatok tekintetében. Ne feledjük, az egész azért történt, mert Sweeneyék az Apple App Store szabályzatát megkerülve a Fortnite-on belül kínálták a mikrotranzakciókat, hogy „az almások” ne csípjenek le belőle harminc százalékot (ezt Sweeney konkrétan adónak nevezte!), és az iOS-en csak az Apple appboltja engedélyezett.

Az Epic Games szerint az Apple lépései miatt a fogyasztóknak többet kell fizetniük, továbbá így a harapott alma logójú cégnek túl sok hatalma lehet a fejlesztők felett a platformján. Amúgy az Apple még novemberben bejelentette, hogy az App Store haszonkulcsa 15%-ra megy le, de csak azoknak a fejlesztőknek, akik évente kevesebb mint egy millió dollárt (tehát 300 millió forintot) hoznak össze. Az Epic Games pedig ebbe nem tartozik bele, mert a Fortnite továbbra is töretlenül népszerű (igaz, jelenleg a Google Play Store-on és az Apple App Store-on sem érhető el a battle royale).

Az Epic Games a közleményében azt mondta, hogy az EU-ban nem akar kártérítést az Apple-től. Helyette csak régóta várt, hatékony gyógymódot igényel a cég a szerintük versengésellenes Apple-szabályokra. Sweeney a The Financial Timesnak azt mondta, hogy tiltást szeretne látni a cégeken, amik irányító szerepben vannak a hardver felett, hogy aztán így a másodlagos piacon mindegyik vetélytárs egyenlő esélyekkel léphetne a ringbe.

Úgyhogy a két cég között már régóta tartó vita még nem fog egyhamar befejeződni, és így jobb, ha bekészítünk pár pakk pattogatott kukoricát, mert az Epic Games és az Apple 2021-ben is biztos egymást fogja támadni.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu