PlayStation 5: az indiai játékosok összefogtak a konzolüzérek ellen

John Carmack, az id Software társalapítója (mostanában tanácsadó az Oculusnak) és az FPS műfaj atyja szerint lenne megoldás a helyzet kezelésére.

Az IGN indiai weboldala arról tudósított, hogy a PlayStation 5 konzolüzérei az arrafelé népszerű OLX weboldalon értékesítik a konzolokat. (A név hazánkban is futott régen, de 2015 februárjában megállapodott az OLX és a Jófogás tulajdonosa – előbbi kivonult az országból.) Csakhogy a játékosok tömegesen jelentik a listázásokat. Erre a konzolüzérek elkezdték hagyományos áron listázni a konzolokat, hogy aztán privátban többet kérjenek el a Sony új konzoljáért. Ez sem jött be nekik.

Az IGN arról tudósított, hogy a Sony-hoz kötődő forgalmazók közül néhány szintén piszkos kezű az áremelésben! A Sony közleményében azt írta, hogy komolyan vették a visszajelzéseket, amiket a közösségi médiafelületeken túl más platformokon is kaptak. A cég elvárja, hogy a third-party (külsős) forgalmazók tiszteletben tartsák a törvényeket, és etikusan kereskedjenek. A Sony a zéró tolerancia elvét alkalmazza, és már meg is tette a megfelelőnek hitt lépéseket, így például az érintett felekkel megszakították a kapcsolatot. Aki a készlethiányon hivatalos forgalmazóként is extraprofitot akar termelni, az nem ússza meg.

John Carmack pedig a Twitteren írt arról, hogy mit is gondol a nemzetközileg érzékelhető konzolos készlethiányról (amit például az alkatrészhiány is okoz – erről írtunk nemrég). Carmack szerint a hiány, továbbá a például az Nvidia GeForce RTX 3090 GPU, vagy az új konzolok (PlayStation 5, Xbox Series) spekulánsai (magyarul a konzolüzérek…) miatt jó megoldás lehetne, ha a termékeket egy átlátható aukciós rendszer keretein belül, közvetlenül a gyártó értékesítené. (És ebben nem mond badarságot Carmack: a Sony Direct ugyanis pontosan ezt csinálja az Egyesült Államokban, és hamarosan Európában is!)

Ezzel a piac hatékonyabb lenne, és bár felháborodás lehet az árak miatt, Carmack úgy véli, hogy a „köztes tényezők” kivételével a fogyasztók jobban járhatnának. A konzolüzérek által használt botokról nem beszélt, de szerinte a konzolgyártók azért nem vállalkoznak ilyen rendszerre (Japánban például a boltok tombolarendszer segítségével adják el a PlayStation 5-öket a súlyos készlethiány miatt), mert a készlethiány a keresletet és a brandek értékét a múltban is jelentősen megemelte. Carmack szerint sok ember nem szereti a szabad piac elvét, de ő viszonylag extrém állásponton van a szabad piac és a szabad beszéd társadalmi hatásával kapcsolatban még akkor is, ha néha a végeredmény nem olyan jó, és nem is vár el széleskörű egyetértést.

Forrás: PSL, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu