Menu

PlayStation 5: az indiai játékosok összefogtak a konzolüzérek ellen

John Carmack, az id Software társalapítója (mostanában tanácsadó az Oculusnak) és az FPS műfaj atyja szerint lenne megoldás a helyzet kezelésére.

Az IGN indiai weboldala arról tudósított, hogy a PlayStation 5 konzolüzérei az arrafelé népszerű OLX weboldalon értékesítik a konzolokat. (A név hazánkban is futott régen, de 2015 februárjában megállapodott az OLX és a Jófogás tulajdonosa – előbbi kivonult az országból.) Csakhogy a játékosok tömegesen jelentik a listázásokat. Erre a konzolüzérek elkezdték hagyományos áron listázni a konzolokat, hogy aztán privátban többet kérjenek el a Sony új konzoljáért. Ez sem jött be nekik.

Az IGN arról tudósított, hogy a Sony-hoz kötődő forgalmazók közül néhány szintén piszkos kezű az áremelésben! A Sony közleményében azt írta, hogy komolyan vették a visszajelzéseket, amiket a közösségi médiafelületeken túl más platformokon is kaptak. A cég elvárja, hogy a third-party (külsős) forgalmazók tiszteletben tartsák a törvényeket, és etikusan kereskedjenek. A Sony a zéró tolerancia elvét alkalmazza, és már meg is tette a megfelelőnek hitt lépéseket, így például az érintett felekkel megszakították a kapcsolatot. Aki a készlethiányon hivatalos forgalmazóként is extraprofitot akar termelni, az nem ússza meg.

John Carmack pedig a Twitteren írt arról, hogy mit is gondol a nemzetközileg érzékelhető konzolos készlethiányról (amit például az alkatrészhiány is okoz – erről írtunk nemrég). Carmack szerint a hiány, továbbá a például az Nvidia GeForce RTX 3090 GPU, vagy az új konzolok (PlayStation 5, Xbox Series) spekulánsai (magyarul a konzolüzérek…) miatt jó megoldás lehetne, ha a termékeket egy átlátható aukciós rendszer keretein belül, közvetlenül a gyártó értékesítené. (És ebben nem mond badarságot Carmack: a Sony Direct ugyanis pontosan ezt csinálja az Egyesült Államokban, és hamarosan Európában is!)

Ezzel a piac hatékonyabb lenne, és bár felháborodás lehet az árak miatt, Carmack úgy véli, hogy a „köztes tényezők” kivételével a fogyasztók jobban járhatnának. A konzolüzérek által használt botokról nem beszélt, de szerinte a konzolgyártók azért nem vállalkoznak ilyen rendszerre (Japánban például a boltok tombolarendszer segítségével adják el a PlayStation 5-öket a súlyos készlethiány miatt), mert a készlethiány a keresletet és a brandek értékét a múltban is jelentősen megemelte. Carmack szerint sok ember nem szereti a szabad piac elvét, de ő viszonylag extrém állásponton van a szabad piac és a szabad beszéd társadalmi hatásával kapcsolatban még akkor is, ha néha a végeredmény nem olyan jó, és nem is vár el széleskörű egyetértést.

Forrás: PSL, PSL

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu