PlayStation 5: itt az első nagy firmware frissítés!

A Sony Interactive Entertainment végre lehetővé tette, hogy például USB-n tároljunk PlayStation 5-ös játékokat. Jobb később, mint soha.

A cég a PlayStation Blogon közölte, hogy a mai nap során a PlayStation 5 megkapja az első komolyabb rendszerszoftver frissítést. Az első nagy újítás az lesz, hogy a PlayStation 5-ös játékokat nem muszáj már csak a beépített SSD-n tárolni, hanem a támogatott (SuperSpeed USB 5 Gbit/s, 250 GB – 8 TB; SuperSpeed 5/10/20 Gbit/s) külső USB-s meghajtókra is kirakhatjuk őket, és onnan gyorsabb újratelepíteni azokat, mint az ismételt letöltés a PlayStation Networkről, vagy ha Blu-ray lemezről másolnánk ismét az SSD-nkre.

De játszani nem lehet őket onnan, ugyanis a játékokat az SSD-re tervezték, és az USB-re történő közvetlen letöltés lehetősége sem adott ebben a pillanatban. Cserébe az USB > SSD visszamásolás esetén a kérdéses játék automatikusan frissülni fog. Kiválaszthatjuk, hogy melyik játékmódokat telepítenénk (sztorimód, multiplayer), ha az adott játék támogatja ezt az opciót. Itt olvashatunk arról, hogy a Sony mely külső meghajtókat ajánlja. Az M.2 SSD külső meghajtók támogatása még nem működik, erről a Sony később közöl csak részleteket.

Vannak közösségi funkciók is, amik PlayStation 4-re is elérhetőek. A Share Play cross-genné vált, így a PlayStation 5-ön játszók megoszthatják, amit látnak egy PlayStation 4-essel, de akár ki is próbálhatják így a kérdéses játékot. Ez oda-vissza is érvényes, így a két generáció között teljes átjárás van, és akár át is adhatjuk neki az irányítást, ha nincs kedvünk kooperatív játékmenetre. Továbbá felbukkan a Request to Join opció is a menüben: ezzel a barátaink játékaihoz csatlakozhatunk az eddigiekhez képest gyorsabban. A biztonsági beállítások (Privacy Settings) alatt beállíthatjuk, hogy a csoportok (parties), játékok és üzenetek révén ki léphet velünk így interakcióba.

Visszatérve a PlayStation 5-höz, a Game Base menü javult: gyorsabban hozzáférhetünk fontos tartalmakhoz és funkciókhoz. A csoportok és barátaink között gyorsan válthatunk, vagy azt is láthatjuk, hogy aki online van, mit is csinál éppen. Az értesítéseket mindegyik csoport esetében ki lehet kapcsolni. A játékon belüli hangos kommunikációt ki lehet némítani úgy, hogy a mi mikrofonunk mellett a többiekét is kilövi nekünk. A játékosok hangerejét egyenként beállíthatjuk a nekünk megfelelő szintre. Ha a fejlesztők engedélyezik, akkor (ha az automatikus frissítéseket bekapcsoltuk) előre letöltheti a PlayStation 5 a frissítést még úgy is, ha pihenő (rest) üzemmódban van. Így majdhogynem azonnal nekiülhetünk a játék legfrissebb verziójának. A játékkönyvtárunkat testreszabhatjuk (kereshetünk benne, elrejthetünk bizonyos játékokat). A beállításokból nagyíthatunk, és itt is pontosíthatjuk, hogy milyen mértékben zoomoljon a konzol. Testre lehet szabni még azt is, hogy egy trófea elérésekor készüljön-e kép vagy videó, így, ha egy platina esetében akarjuk csak ezt, megtörténhet. A játékosok számára új trófeastatisztika menüpont készült, ahol gyorsan áttekinthetjük a trófeaszintünket és jelenlegi állásunkat.

A PlayStation App is sok új funkciót kapott. Nemrég hozzáadták a kívánságlistás funkciót, az értesítést barátaink bejelentkezésekor, vagy azt is beállíthatjuk, hogy a konzolunk épp milyen online állapotban legyen. A következő hetek során újítanak még (PlayStation 5-ös multiplayerhez csatlakozás appból, trófeás eredmények összehasonlítása barátainkéval, konzolunk tárhelyének kezelése, a PlayStation Store-ban szűrhetjük, rendezhetjük a kilistázott termékeket).

Nem rossz, de holtig tanul a konzol is.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu