Disco Elysium: The Final Cut: véget ért az ausztrál betiltás

Miután a Steamen gond nélkül el lehetett érni a ZA/UM játékát, csak idő kérdése volt, hogy az ausztrálok hivatalosan is értékesíthetővé nyilvánítsák a Disco Elysium kibővített, és így konzolokra megjelent változatát.

Ezt írtuk két hónapja, amikor betiltották a játékot Ausztráliában (ugyanis ha nem kap értékelést, akkor így is kezelhetjük…): „Az ausztrál kormány értékelő bizottsága megtekintette a ZA/UM játékát… majd elutasította az értékelést. Az RC (Refused Classication – elutasított értékelés) jelző indoklása mögött a droghasználat, a függőség, a bűncselekmények, a kegyetlenség, illetve az erőszak van a bizottság szerint.

Tény, a Disco Elysium története pont a droghasználatról és a függőségről szól, és a mi karakterünk is alkoholista, ami szintén nagy szereppel bír a játék történetében. Viszont a játék The Final Cut verziója újrakiadás, ami nem igényli az alap verziót, így felmerülhet az eredeti kiadás Steames legalitása is a szigetországban. A Hotline Miami 2 szintén „tiltott”, így azt sem lehet elérni Ausztráliában. Eleinte a The Medium is hasonló sorsra juthatott volna, a játék benyújtási folyamatával voltak ott bajok, így aztán a Bloober Team játéka is „beléphetett”.”

A szituáció két hónapig állt fenn. A Disco Elysiumban a speed használatával a pszichés állapotunk és a mozgási képességeink módosulnak, igaz, a pozitív hatások mellett negatív következményekkel is jár az, ha drogozunk. A ZA/UM pedig nem hagyta annyiban a korhatár-besorolással kapcsolatos elutasítást: április 16-án kérvényezte a stúdió a döntés felülbírálását, és sikerrel jártak: a játék R18+ értékelést kapott, így teljes mértékben legális lett a Disco Elysium: The Final Cut értékesítése.

A döntést részletező dokumentum érdekes, ugyanis érzékelhető, hogy olyanok tollából származik, akik megértik a játékot. Tény, hogy droghasználattal és a függőség témájával egyaránt foglalkozik a Disco Elysium, mégis egy nyomozásról van szó, miközben a karakterünk alkoholfüggőséggel küzd, és igyekszik helyreállítani az életét, így az anyaghasználat megemlítése (és ábrázolása) egyszerűen kihagyhatatlan volt. Egy felnőtt közönségnek szól a történet, amiben összetett és kifinomult módon terül el a téma.

Nem minden alkalommal káros a droghasználat ábrázolása a játékban: ha pozitív töltettel rendelkezik (mint ahogy a Disco Elysiumban is), akkor van helye ilyesminek.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu