Menu

Disco Elysium: The Final Cut: véget ért az ausztrál betiltás

Miután a Steamen gond nélkül el lehetett érni a ZA/UM játékát, csak idő kérdése volt, hogy az ausztrálok hivatalosan is értékesíthetővé nyilvánítsák a Disco Elysium kibővített, és így konzolokra megjelent változatát.

Ezt írtuk két hónapja, amikor betiltották a játékot Ausztráliában (ugyanis ha nem kap értékelést, akkor így is kezelhetjük…): „Az ausztrál kormány értékelő bizottsága megtekintette a ZA/UM játékát… majd elutasította az értékelést. Az RC (Refused Classication – elutasított értékelés) jelző indoklása mögött a droghasználat, a függőség, a bűncselekmények, a kegyetlenség, illetve az erőszak van a bizottság szerint.

Tény, a Disco Elysium története pont a droghasználatról és a függőségről szól, és a mi karakterünk is alkoholista, ami szintén nagy szereppel bír a játék történetében. Viszont a játék The Final Cut verziója újrakiadás, ami nem igényli az alap verziót, így felmerülhet az eredeti kiadás Steames legalitása is a szigetországban. A Hotline Miami 2 szintén „tiltott”, így azt sem lehet elérni Ausztráliában. Eleinte a The Medium is hasonló sorsra juthatott volna, a játék benyújtási folyamatával voltak ott bajok, így aztán a Bloober Team játéka is „beléphetett”.”

A szituáció két hónapig állt fenn. A Disco Elysiumban a speed használatával a pszichés állapotunk és a mozgási képességeink módosulnak, igaz, a pozitív hatások mellett negatív következményekkel is jár az, ha drogozunk. A ZA/UM pedig nem hagyta annyiban a korhatár-besorolással kapcsolatos elutasítást: április 16-án kérvényezte a stúdió a döntés felülbírálását, és sikerrel jártak: a játék R18+ értékelést kapott, így teljes mértékben legális lett a Disco Elysium: The Final Cut értékesítése.

A döntést részletező dokumentum érdekes, ugyanis érzékelhető, hogy olyanok tollából származik, akik megértik a játékot. Tény, hogy droghasználattal és a függőség témájával egyaránt foglalkozik a Disco Elysium, mégis egy nyomozásról van szó, miközben a karakterünk alkoholfüggőséggel küzd, és igyekszik helyreállítani az életét, így az anyaghasználat megemlítése (és ábrázolása) egyszerűen kihagyhatatlan volt. Egy felnőtt közönségnek szól a történet, amiben összetett és kifinomult módon terül el a téma.

Nem minden alkalommal káros a droghasználat ábrázolása a játékban: ha pozitív töltettel rendelkezik (mint ahogy a Disco Elysiumban is), akkor van helye ilyesminek.

Forrás: PCGamer

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu