Újabb zenei szerzői jogi követelésektől szenved a Twitch

TECH HÍREK – A világ egyik legnagyobb cége áll a Twitch mögött. Bőven lenne anyagi keret ennek megoldására; s mégis a DMCA-követelésekkel zargatják a közvetítésekre szánt weboldalt…

Most a Twitch főleg a VOD-okra szállt rá (azaz a streamekből készített videókra), ahol háttérzenék voltak hallhatóak. Erre szálltak rá most a kiadók, és a Twitch egy figyelmeztető emailt küldött ki sokaknak, amiben az olvasható, hogy kb. ezer szerzői jogi követelést nyújtott be több zenei kiadó is. Ezután az Amazon tulajdonában levő site elmagyarázza, hogy szerintük a zeneipar nagyjai automatizált eszközökkel vizsgálják meg a közvetítők felvételeit, hogy jogvédett zenéket találjanak bennük.

És mit javasol (hozzátesszük, „erősen”!) a Twitch arra, hogy ez ne ismétlődjön meg? Az érintett tartalmakat törölni kellene. Ez persze minden, csak nem a legjobb megoldás, sőt, ez egész inkább az önkényuralmi kemény kezes megközelítésnek tűnik, ahol semmilyen alternatívát nem hagynak az érintett feleknek, holott nem biztos, hogy erről egy közvetítő tehet, ha a háttérben a véletlenszerű lejátszási listájában egy olyan dal bukkan fel, ami mondjuk egy nagyobb kiadó gondozásában jelent meg. Jó, ott van az a tip, hogy rejtsenek el minden tartalmat (Unpublish all), de az megint csak a kiadók kedvében jár, a nézőknek pedig egyáltalán nem kedvez.

A Twitch csalódott abban, ahogy az ügyet a zenei ipar kezeli, mert közben a tartalomalkotóknak legalább az Amazon oldala igyekszik segíteni, hogy minimalizálják az esetleges szerzői jogi sértések számát, és közben a jogtulajdonosokkal a hosszabb távú megoldásokon dolgozik, ami rövid távon nem fog pozitív fordulatot hozni az ügyben. Sőt, talán középtávon sem.

Ezzel pedig az a baj, hogy mindenki ugyanúgy pórul jár az ügyben, hiába van szó mondjuk valakiről, akinek 4-5 nézője van jó esetben, miközben Twitch partnerek (jóval nagyobb elvárásokkal, de sokkal nagyobb közösség, nagyobb nézőszám, stb.) azonos mértékben szenvednek a DMCA-pokoltól, amit ebben az esetben tényleg mindenki a háta közepére kíván.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu