A Sony Interactive Entertainment felvásárolta a Returnal fejlesztőjét (is?)

A címben az „is?” nem véletlen: egy másik felvásárlás is bekövetkezhetett, de ezt talán egy baki miatt tudtuk meg, ugyanis erről a Sony még nem beszélt.

 

A Sony Interactive Entertainment (SIE) bejelentette, hogy a legutóbb a PlayStation 5-exkluzív Returnalt létrehozó finn stúdiót felvásárolta, így a Housemarque is a PlayStation Studios-család tagjává vált. Jim Ryan, a SIE elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a Housemarque a Sony hardvereit erősen képes volt folytatólagosan kimaxolni a kreatív palettáján, és a finn stúdióval történő erősítés továbbra is kifejezi a Sony elkötelezettségét amellett, hogy a játékipar legjobb fejlesztő stúdióit felemelje, hogy azok csak a PlayStation platform(ok)on megtalálható új élményeket elhozhassák.

Hermen Hulst, a PlayStation Studios elnöke szerint a műfajukban legjobb játékmenettel rendelkező eredeti játékok alkotásában éllovas a Housemarque, és szerinte a Returnal magával ragadó játékmenettel, kísérteties történettel, és meg nem bocsátó világgal rendelkezik, ezért elragadta a PlayStation-közösséget. Alig várja, hogy a következő projektjeiken közösen dolgozhassanak. Ilari Kuittinen, a Housemarque vezetője (és társalapítója) pedig azt írta a sajtóközleményben, hogy másfél évtizednyi sikeres együttműködés… Izgatott a finn stúdió, hogy a potenciáljukat még magasabbra emelhessék a PlayStation Studios részeként. Hitt bennük a Sony, amikor kockázatot vállaltak, és biztosították nekünk a szabadságot, hogy valami egyedit hozzanak létre. Ő is említette a friss, egyedi élmények létrehozását.

Kuittinen a PlayStation Blogon is írt a felvásárlás miatt. A PlayStation 3-ra kiadott Super Stardust HD óta erős volt a kapcsolatuk a SIE-vel, és a Returnal számukra az eddigi legnagyobb próbálkozás volt a külső nézetes akciójátékokba, és ez megerősítette a Housemarque hangját és brandjét a játékiparban (eddig is az egyedi, minőségi játékélmények teremtése volt a céljuk).

Továbbra is a játékmenet-központú megközelítés lesz a cél, de kísérletezni fognak a narratíva új módon történő elhozatalában, és a modern művészeti forma határait is feszegetni szeretnék, megőrizve az eddigi rangjukat (a Housemarque a legrégebbi, ma is aktív finn stúdió). A rajongóknak a felvásárlás azt jelenti, hogy a housemarque képes lesz a a játékiparban a számára méltó helyére felnőni, és korlátok nélkül tud a stúdió így alkotni. Alig várják, hogy a következő években megmutassák, mire készülnek, és a cél az, hogy még tovább tartó emlékeket teremtsenek a következő negyed évszázadban is (ugyanis 26 éve jött létre a Housemarque).

Hulstot és Kuittinent a GQ magazin is meginterjúvolta. Itt Hulst kimondta, hogy ők alaposan megválogatják, hogy kiket vásárolnak fel, és van benne valami: legutóbb 2019-ben bővített a Sony az Insomniac Gamesszel, és szerinte ez is jól sült el. Mindig olyan embereket keresnek, akiknek hasonló értékrendszerük és kreatív ambícióik vannak, miközben képesek a csapattal jól dolgozni, mert így a Sony befektetésének köszönhetően ők is növekedhetnek. Nem csinálják azt, hogy véletlenszerűen felvásárolnak ezt-azt.

A felvásárlásokat Hulst célzottnak nevezi, mert olyan stúdiókat húz be a PlayStation Studiosba, akiket megfelelően ismernek. Mély volt a kreatív, a fejlesztésmenedzsment, de még a technikai aspektus révén is a Housemarque-kal való munka a Returnalon, ezért pedig úgy látta, hogy teljesen értelme van a finneket felvásárolni. Ezt persze nem lehet egyik napról a másikra elintézni, és ezért Hulst csapata sokáig dolgozott ezen, viszont ezzel nem akarta az ott dolgozókat megzavarni a Returnal fejlesztésében. A különbség tehát az, hogy nem fegyverkezési versenyként kezeli a bővítést (ez megint egyfajta burkolt beszólás lenne a Microsoft felé).

De várjunk csak, a címben volt egy (is?) szó is… akkor itt a kegyelemdöfés: a PlayStation hivatalos japán fiókja a lent látható második képet tette közzé, és ezzel üdvözölte a Demon’s Souls remake-et fejlesztő Bluepoint Gameset is a PlayStation Studios részeként. Ezt pedig aztán törölték. Szóval esélyes, hogy itt is egy felvásárlás történik éppen!

Forrás: Gematsu, Gematsu, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu