Li Auto: a Tesla kínai riválisa hongkongi másodlagos tőzsdei bevezetést tervez

TECH HÍREK: A kínai Li Auto elektromos autógyártó közölte, hogy részvényeinek másodlagos hongkongi tőzsdei bevezetésével akár 1,9 milliárd dollárt (1,4 milliárd font) is begyűjthet.

 

A Tesla riválisának részvényeivel már a New York-i Nasdaq tőzsdén is kereskednek. A Li Auto a legutóbbi kínai vállalat, amely az elmúlt hónapokban hazájához közelebbi pénzbevonást hajtott végre. A lépésre azért került sor, mert az Egyesült Államokban jegyzett kínai cégek egyre nagyobb pekingi és washingtoni ellenőrzésnek vannak kitéve.

A hat éve működő kínai start-up vállalat közölte, hogy 100 millió részvényt bocsát ki a hongkongi tőzsdei bevezetés (IPO) során, részvényenként legfeljebb 150 hong kongi dolláros (13,85 fontos; avagy 19,30 dolláros, azaz kb 5770 Ft-os) áron. A Li Xiang néven is ismert cég közölte, hogy 10 millió részvényt hongkongi befektetőknek ajánl fel, a fennmaradó részt pedig világszerte elérhetővé teszi az emberek számára. A részvények végleges árazását a hét vége előtt jelentik be.

A pekingi székhelyű vállalat egy évvel ezelőtt közel 1,1 milliárd dollárt gyűjtött a Nasdaqra való bevezetése révén. Vasárnap a Li Auto közölte, hogy júliusban 8589 darab Li One járművet szállított ki, ami ráadásul új havi rekordot jelent a cég számára.

A Li One a cég egyetlen modellje, amely jelenleg a piacon van. Ez egy plug-in hibrid, amelynek üzemanyagtartálya tölti az akkumulátort és növeli a hatótávolságot, bár a benzinmotor nem hajtja közvetlenül az autó kerekeit.

Az erős eladási számok akkor is elérhetők, amikor a járműeladások fellendülését a globális chiphiány fenyegeti, amely miatt a világ számos autógyártója kénytelen volt felfüggeszteni a gyártást.

A hongkongi másodlagos tőzsdei jegyzések egyre népszerűbbek a kínai vállalatok körében, így próbálják megvédeni magukat a Peking és Washington közötti súrlódások következményeitől. Pénteken a Wall Street szabályozó hatósága, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet közölte, hogy mostantól többletinformációkat kér az Egyesült Államokban részvényeket értékesíteni kívánó kínai vállalatoktól. A bejelentésre akkor került sor, amikor Peking fokozta az Egyesült Államokban jegyzett kínai vállalatok felügyeletét, valamint megszigorította az otthoni technológiai és oktatási cégek ellenőrzését.

Az elmúlt hetekben a Didi fuvarozási alkalmazás részvényei zuhantak, miután Kína bejelentette, hogy vizsgálatot indít a vállalat ellen, és megtiltotta, hogy új ügyfeleket vegyen fel, mindezt néhány nappal a New York-i tőzsdei debütálása után. Az elmúlt években több kínai technológiai óriásvállalat, köztük az Alibaba, a NetEase és a JD.com is a másodlagos tőzsdei bevezetés mellett döntött. A múlt hónapban a Li Auto egyik versenytársa, a(z) Xpeng mintegy 1,8 milliárd dollárt gyűjtött részvényeinek másodlagos hongkongi bevezetésével.

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu