Az Apple cenzúrázza a gravírozási szolgáltatást Kínában, állítja a Citizen Lab

TECH HÍREK – Egy jelentés szerint az Apple cenzúrázza a kínai politikusokra, disszidensekre és más témákra való utalásokat a gravírozási szolgáltatásában, méghozzá összes kínai felségterületen.

A Citizen Lab elmondta, hogy azokat a szűrőket vizsgálta meg, amelyeket olyan ügyfelek számára állítottak be, akik új iPhone, iPad vagy más Apple-készülékükre szerettek volna valamit gravírozni. Az Apple pedig a cenzúrázott szavak széles listájával rendelkezett, nemcsak a szárazföldi Kínában, hanem Hongkongban és Tajvanon is.

Az Apple szerint rendszerei „biztosítják a helyi törvények és szokások tiszteletben tartását. Mint mindent az Apple-nél, a gravírozási folyamatot is ezek az elveink vezetik” – írta (a gyanúsan magyar nevű) Jane Horvath adatvédelmi főfelelős a CitizenLabnak a jelentés közzététele előtt eljuttatott levelében.

A gravírozási szolgáltatás pedig igyekezett nem engedélyezni a védjegyoltalom alatt álló kifejezéseket, azok mellett, amelyek „vulgárisak vagy kulturálisan érzéketlenek, erőszakra való felbujtásként értelmezhetőek, vagy a helyi törvények, szabályok és előírások szerint illegálisnak minősülnének” – védekezik a felelős.

A CitizenLab azonban azzal vádolja az Apple-t, hogy „meggondolatlanul és következetlenül állított össze kurátori kulcsszólistákat „.

 

MOZI HÍREK – Rian Johnson, a Tőrbe ejtve és Az utolsó Jedik rendezője osztotta meg, hogy Apple termékeket gonoszok, gyilkosok nem használhatnak.

 

Rasszista és szexuális szavak, valamint egyéb, máshová sorolható kifejezések

 

A CitizenLab, a Torontói Egyetemen működő, a technológiával és az emberi jogokkal kapcsolatos munkájáról ismert kutatócsoport szerint korábban már volt kutatás az Apple App Store kínai cenzúrájáról. De eddig csak anekdotikus beszámolók voltak arról, hogy a véséseket visszautasították, mondták. Az új jelentésében több mint 1100 szűrt kulcsszót találtak hat különböző régióban, amelyek főként sértő tartalmakkal, például rasszista vagy szexuális tartalmú szavakkal kapcsolatosak.

Állításuk szerint azonban a szabályokat következetlenül alkalmazzák, és Kína esetében sokkal szélesebb körben. „Kínán belül azt találtuk, hogy az Apple cenzúrázza a politikai tartalmakat, beleértve a kínai vezetésre és a kínai politikai rendszerre való széles körű utalásokat, a másként gondolkodók és független hírszervezetek neveit, valamint a vallásokkal, a demokráciával és az emberi jogokkal kapcsolatos általános kifejezéseket” – áll a jelentésben, amely szerint a cenzúra a hongkongi és a tajvani piacra is „átterjed”.

Ezeket találták:

  • 1045 kulcsszó blokkolva a szárazföldi Kínában
  • 542 Hongkongban
  • 397 Tajvanon

Ezzel szemben Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban 170 és 260 közötti szót szűrtek csak ki.

 

Történelmi kifejezések

 

Hongkongban az „esernyős forradalomra”, a demokráciapárti mozgalomra és a sajtószabadságra utaló kifejezések, valamint néhány politikai disszidens neve is blokkolva volt. Tajvanon a jelentés szerint a Kínai Kommunista Párt vezető tagjait, köztük olyan történelmi személyiségeket, mint Mao Ce Tung elnök, szűrtek ki.

Hongkong Kína úgynevezett különleges közigazgatási területe: az egykori brit gyarmat Kína része, de különleges elvek szerint kormányozzák, és nagyfokú autonómiát élvezett az utóbbi időkig. Tajvan eközben önigazgatású, de Peking úgy tekint rá, mint egy szakadár lázadó tartományra, amely egy napon újra egyesülni fog a szárazföldi Kínával.

„A cenzúra nagy része meghaladja az Apple hongkongi jogi kötelezettségeit, ráadásul  nincs tudomásunk arról, hogy a tajvani tartalmak politikai cenzúrájának bármilyen jogi alapja lenne” – állapította meg a jelentés.

 

A CD Projekt Red újabb Cyberpunk 2077-ügyben találja magát, mivel a játék "Micimackó" feliratot használt a játékfájlok cenzúrázására Kínában.

 

Emellett a vizsgálat hibákat is feltárt- például 10 Csang vezetéknevű személy vésetének cenzúrázását, amely korlátozásnak nincs nyilvánvaló politikai jelentősége. „Az Apple szerintünk nem teljesen érti, hogy milyen tartalmakat cenzúráz” – állítja a CitizenLab.

„Ahelyett, hogy minden egyes cenzúrázott kulcsszó gondos mérlegelés eredményeként született volna, úgy tűnik, hogy sokukat meggondolatlanul sajátították el más forrásokból” – áll a közleményben – beleértve valószínűleg egy kínai vállalat termékeinek cenzúrázására használt listát is.

 

Az Apple válasza

 

A felvetésekre válaszolva Horvath asszony úgy nyilatkozott,, hogy az Apple szabályai a régiótól függenek – és „harmadik felet vagy kormányzati ügynökségeket nem vontak be a folyamatba”.

„Ez egy egyáltalán nem automatizált folyamat, teljes mértékben kézi kurátori munkára támaszkodunk. Pont emiatt azonban ez időnként azt eredményezheti, hogy a gravírozási kérelmeket tévesen elutasítják. De van egy külön protokollunk arra is, hogy ha előfordul ilyen helyzet, akkor azt felülvizsgáljuk és korrigáljuk.” – magyarázta meg az adatvédelmi főfelelős. (Nekünk már csak egy kérdésünk van: kik azok a személyek, akikre az Apple kurátorként hivatkozik? – a szerk.)

Forrás: BBC News

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu