Indul az Epic Games Store Steam Direct-alternatívája

Ezzel Tim Sweeneyék az Epic Games Store-nál abban reménykednek, hogy az eddigieknél jóval gyorsabban fog nőni a platformon elérhető játékok száma, hiszen az önkiadásra szánt eszközkészlet a Steam Direct ellen indul harcba.

 

Az Epic Games a Twitteren közölte, hogy a fejlesztők már jelentkezhetnek az Epic Games Store önkiadásra szánt eszközeinek zárt tesztelésére, ami merőben megváltoztathatja a platformot, hiszen eddig csak úgy fogadtak el egy játékot az ottani értékesítésre, ha a fejlesztők a folyamatok során végig együttműködtek az Epic Gamesszel. Most viszont Tim Sweeney cége egyszerűsíteni kívánja a folyamatot, hiszen a fejlesztők az Epic Games Store-on a saját termékoldalukat, achievementjeiket, árazásukat, akcióikat, továbbá a frissítéseket és a játék több buildjét (verzióját) is feltölthetik maguk a platformra.

Ez a megoldás pedig hasonló a Steam Directhez, hiszen így egy kis pénz (100 dollár, kb. 30 ezer forint) leszurkolása után bárki értékesítheti a játékát a Steamen. Ez bár pozitívumként tényleg erősen megnövelte a Gabe Newell által biztosított platformon megtalálható játékok számát, negatív velejárója volt a gyenge minőségű, akár asset flip (pl. alap Unreal Engine, Unity textúrák, modellek, pályák minimális módosításával létrehozott játék…) szintet sem megütő termékek burjánzása is. Erre a Valve csak annyit reagált, hogy kísérletezik a szűrőeszközeivel és algoritmusaival, hogy meghatározza, melyik játék üti fel először fejét a Steam felületén, ha ránézünk…

Az Epic szerint az új eszközök révén ritkábban lesz szükség az Epic Games Store csapatára, de még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi költséggel jár majd a játék feljutása a platformra, és hogy lesznek-e a rajt előtt ellenőrzések. A cég csak annyit mond, hogy a kiadáshoz szükséges feltételek nem olyan szigorúak (egy játék sikeresen futtatható legyen, és a bolti felület jellemzésével megegyezzen; a multiplayer esetében pedig kötelező a cross-play teljes körű támogatása az összes PC-s digitális bolttal).

A gyűlöletkeltő, diszkriminatív, pornografikus, illegális anyagokat tartalmazó játékokat nem engedélyezik, és tilos játékként álcázni az átveréseket vagy a malware-t. Ez hasonló a Steamhez (igaz, ott lehet pornójátékokat értékesíteni, ha azok nem valós embereket ábrázolnak). A zárt bétában stressztesztet kap az eszközkészlet, amit a fejlesztők visszajelzésével javítani fognak.

Persze az kérdéses, hogy pontosan mire is gondolt az Epic-vezér Sweeney, amikor azt mondta, hogy „pocsék” játékokat nem fogadnak el…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu