Bethesda-bezárások: „felér egy gyomrossal” a Deathloop rendezője szerint! [VIDEO]

Az Arkane Lyonnál dolgozó Dinga Bakaba nem vette jó néven, hogy az Arkane Austint (is) bezárja a Microsoft, ami mintha továbbra sem tanult volna a korábbi eseményekből.

 

Itt már beszámoltunk arról, hogy több stúdiót is bezárt a Microsoft, illetve az egyik érintett csapatot beleolvasztja egy másikba. Csakhogy köztük van a Tango Gameworks is, ami 2023 talán legjobb Xboxos címét, a Hi-Fi Rush-t fejlesztette (ennek Switch portja valószínűleg már nem jelenik meg…), illetve az Arkane Austin, ami a 2017-es Prey és a Redfall mögött állt. Bakaba a másik Arkane-stúdiónál dolgozik (Dishonored 2, Deathloop, illetve a most készülő Penge-játék), és a Twitteren felettébb agresszív módon fejezte ki a véleményét…

„Ez teljesen szörnyű. Engedélyt kérek arra, hogy emberi legyek – minden vezetőnek, aki ezt olvassa, baráti emlékeztető, hogy a játékipar egy szórakoztató és kulturális iparág, és a te dolgod, mint vállalat, hogy gondoskodj a művészekről/szórakoztatókról, és segítsd őket abban, hogy értéket teremtsenek számodra. Ne dobjatok minket aranylázas fogadásokba, ne használjatok minket szalmabábuként tévedések/vakfoltok miatt, ne tegyétek a munkakörnyezetünket darwinista dzsungelré. Azt mondjátok, hogy büszkék vagytok ránk, ha jó játékot csinálunk. Tegyetek minket büszkévé, amikor nehéz idők járnak. Tudjuk, hogy képesek vagytok rá, láttunk már ilyet. Egyelőre nagyszerű csapatok napoznak el a szemünk előtt ismét, és ez egy kib_szott gyomron szúrás. [Az Arkane] Lyon biztonságban van, de kérlek, legyetek tapintatosak és megfontoltak mindezzel kapcsolatban, és tartsátok tiszteletben az érintettek hangját, és hagyjatok teret neki, hogy hallassa a hangját, ez az ő történetük, az ő érzéseiket kell kifejezniük,” írta Bakaba.

 

 

Az Arkane Austin bezárása miatt a Redfall fejlesztése leállt, és a Hero Passból hátralevő tartalom nem érkezik, így a Microsoft valamennyi pénzt visszatérít, a szerverek pedig online maradnak valameddig. A Deathloop sikeresebb volt, de az sem fogyott jól. A Microsoft is elkezdi az Activision Blizzard példáját követve minden eladást a Call of Duty-hoz hasonlítani? Ha igen, akkor teljesen érzéktelen, amit a redmondi cég művel. A Redfall az IGN szerint nagyobb frissítéseket kapott volna, és ezeken dolgozott az Arkane Austin a stúdió bezárásáig. Májusban jött volna a régóta megígért offline mód! Halloween környékére (október) tervezték az új karaktereket.

És mi a helyzet a Perfect Darkkal? Ez az elitnek (AAAA-nak?) nevezett The Initiative-nál és a Crystal Dynamicsnál készül (utóbbi 2021-ben kezdett segíteni), és Jeff Grubb szerint évek óta durva, rossz állapotban van, és nem sokat haladt a fejlesztés a bejelentés óta. Ha itt is agyatlan döntésre adja a fejét a Microsoft (csak a Call of Duty-t erőltetnék), akkor megint csak a játékosok látják a kárát, ha itt is valamilyen bezárás lenne tervbe véve.

 

 

Érdekesség, hogy van, aki a Microsoftot TÁMOGATÓ tweeteket írt! Nem másról van szó mint Mike Ybarráról, aki a Blizzard elnöke volt korábban, és januárban távozott a cégtől a leépítések után: „Látom, hogy sokan Philre lőnek a mai Xbox-bejelentések miatt, de ismerve őt mint embert, tudom, hogy ez neki is ugyanúgy fáj mint bárki másnak. Nem tudok az egész vezetőség nevében beszélni, de ismerem őt, és tudom, hogy valószínűleg min megy keresztül. Nem próbálom védeni a döntéseket. Azt hiszem, mindannyian eljutunk nehéz és váratlan helyzetekbe (én biztosan). Ez a munka része, ahogy az eredményekért való felelősségvállalás is. De ő egy jó ember, és nagyon törődik a kreatív folyamattal és a fejlesztőkkel. Ez az első kézből származó tapasztalatom, mivel több mint 8 éve dolgozom vele szorosan együtt, és több mint 24 éve ismerem.

100%-ban megértem a dühöt és a zavart, és mélységesen sajnálom azokat a csapatokat, akiket a mai nap és az elmúlt néhány hónap során érintett. Nem értettem egyet minden döntésével, amit az Xboxnál hozott, és azt hiszem, ez elég egyértelmű volt, de hiszek a termékvezetésében, és tudom, milyen nehéz döntések lehetnek ezek. Az Xboxnak nagyon fényes jövője lehet. Remélem, képesek lesznek megvalósítani, és az összes csapat hihetetlen élményt szerezhet együtt. Ez minden bizonnyal egy nehéz időszak, amihez nagy tisztánlátásra van szükség, hogy mi a terv a jövőre nézve, és hogy a játékosok mindenhol izgatottan várhatják,” írta Ybarra.

 

 

Anno a Lionhead (Peter Molyneux alapította) bezárása is felettébb negatív visszajelzéseket kapott. A Microsoft egyszerűen nem érti, mi a baj.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, VGC, IGN

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu