Menu

Megállapodást kötött a Twitch a zeneiparral, de hosszú még az út

Az Amazon által birtokolt site, a Twitch aláírta a szerződést az NMPA-val (National Music Publishers’ Association: az amerikai országos zenei kiadók szövetsége, mondhatni a MAHASZ ottani megfelelője), így lassan javulhat a helyzet a szerzői joggal védett zenék közvetítése körül…

 

A Twitch-re tavaly borult a bili, ami miatt például a Cyberpunk 2077-ben is találhatunk streamer módot. Ennek bekapcsolásával a CD Projekt RED játékában nem hallhatjuk a copyright-védett zenéket, így nem történhet meg az, hogy az élő adásunk után nem sokkal a Twitch automata rendszere elnémít egy-két részt belőle, mert szerzői jogi sértést követtünk el. Ez mind szép és jó, egészen addig, amíg a Twitch-nek nem kellett megszerkesztenie a Metallica BlizzConline műsorát, hogy nem kapjon a cég egy DMCA követelést…

A Twitch és az NMPA viszont megállapodásra jutott, hogy „a szolgáltatás és a zenei kiadók között termelékeny kapcsolatok születhessenek”. A Variety írt arról, hogy egy a Twitch-en közvetítők egy emailt kaptak, amik részletezik a megállapodás feltételeit. Ez rövid távon nem hoz változást, de később talán javulhat a helyzet. A bejelentés szerint a Twitch új lehetőségeket fog kínálni a zenei kiadóknak, mert esélyt kaphatnak a jövőbeli együttműködésekre.

Ezzel a videojátékos élmények és a dalírók lehetőségei egyaránt kibővülhetnek, és az együttműködések egy még dinamikusabb, terjeszkedő környezetet teremthetnek, és így az embereknek módjuk lesz a dalok szerzőit felfedezni, nézni, illetve velük interakcióba lépni. David Israelite, az NMPA elnök-vezérigazgatója szerint mindkét fél alkotóközpontú, és a két cég közössége jelentős hasznot hajthat a megállapodásból, ami tiszteletben tartja a dalszerzők jogait, és a kiadók tagjai, a zenék szerzői és a szolgáltatás (itt a Twitch-re utal ő is…) közötti jövőbeli kapcsolatoknak megágyazhat. A Twitch a tárgyalások során a zenészek értékeit megbecsülte, és ők is szeretnének új módokat teremteni arra, hogy a rajongókhoz kapcsolódjanak ebben a burjánzó, izgalmas térben.

A mostani legnagyobb különbség a Twitch-en közvetítőknek az lesz, hogy a szerzői jogok birtokosai értesíthetik őket, ha akár akaratukon kívül is a zenéjüket felhasználták az adás során. Egy automatikus törlés helyett egy rugalmasabb, megbocsátóbb figyelmeztetési rendszer jöhet, így ha a háttérben valami felszólal, ami nem a saját művünk, nem kell rögtön rohanni, hogy kikapcsoljuk.

Forrás: VG247

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu