Kena: Bridge of Spirits – Nem a videojátékok Pixarja

TESZT- A Kena: Bridge of Spirits egy történet a veszteségről, a megbocsátásról és a földi világból való továbblépésről, gyönyörű átvezető filmbetétekkel. A játék mindenki számára epikus kalandot ígér, mégis a tömérdek CGI és a Dreamworks aranyos arcai mögött egy kicsit üresnek tűnik.

 

A Kena: Bridge of Spirits egy ismeretlen ország falujában játszódik, amelyet pestis és éhínség sújtott, ráadásul a szellemek egy része képtelen továbblépni ebből a földi birodalomból a másikba. Itt jön a képbe Kena, egy szellemvezető, aki segít a szellemeknek a dühükben és a földi problémáikban, hogy tovább tudjanak lépni a következő életbe. A lány azután érkezik a faluba, hogy találkozik egy erős szellemmel, aki szerint a Hegy elárulta a falut. Ezután Kenának meg kell találnia és segítenie kell három szellemet továbblépni, mielőtt elmegy a Hegyhez, minden konfliktus forrásához.

 

Kena Bridge of Spirits

Nem egy nagy sztori

 

A fő konfliktus forrása, hogy egy gonosz szellem bosszút akar állni a Hegy szellemén, mivel az nem volt hajlandó segíteni a falunak átvészelni az éhínséget. Kenának el kell utaznia a Hegy tetejére, és ehhez három főszellemnek kell segítenie átjutni a túlvilágra. Mindeközben megpróbálja megállítani a romlás terjedését az egész országban, amit a rosszindulatú szellem haragja okoz, amely tönkreteszi a földet.

Bár a történetet a fejlesztők igyekeztek érzelmessé és szomorúvá varázsolni, mégis, igen gyorsan eléggé erőltetetté válik. Kliséhegyekkel találkozunk egyfolytában. Nem akarunk spoilerezni, szóval csak annyi, hogy Dreamworks animációs filmek legelcsépeltebb fordulatait is Oscar-díjas alkotásnak tűnnek mellette.

 

kena-bridge-of-spirits

 

 

Harcolj, mint a Dark Soulsban – Fedezd fel világot, mint a Zeldában!

 

A Kena egy külső nézetes platformer, amelyben a közelharcokban vehetünk rész és a főhős speciális képességeit egyaránt használhatjuk, illetve védekezni is tudunk a legtöbb ellenséggel szemben.

A pálya egész területén találhatsz rejtett titkokat, gyűjtheted a Rotokat (az aranyos kis állatokat), hogy fejleszthesd a képességeidet, új kalapokat oldhatsz fel a Rotjaid számára, sőt, speciális kihívásokat is teljesíthetsz a pályán, hogy több anyagot szerezz, amivel több kalapot vehetsz a Rotjaidnak. Kena karmát szerezhet a főnökök, ellenségek és speciális időalapú kihívások legyőzésével. A karmával Kena fejlesztheti képességeit, hogy speciális támadásokat és erősebb támadásokat hajtson végre, hogy gyorsabban elintézze az ellenséget, ami különösen hasznos bizonyos időzített kihívásoknál.

A harc egyszerre szórakoztató és izgalmas, egyedül a hárítási rendszerrel vannak komolyabb problémák – reméljük, ezeket egy szoftveres update-tel kijavítják. A közelharc rendszere eleinte elég unalmas és csak fokozatosan válik izgalmassá a különféle képességeknek köszönhetően. Miután megszereztem az összes fő képességet azokat is tovább fejlesztettem, élvezetessé vált lelassítani az ellenséget, és egy-két találattal megölni, vagy a Rot Hammerrel távolról szétlőni őket. Az ellenségek változatosak, és többféleképpen lehet őket legyőzni, a nagyobb bossok elleni harcot pedig külön változatossá tesz, ha megtaláljuk a gyenge pontjaikat.

A harcban egy dolog zavart, hogy nem lehet hibázni, mivel az ellenség még normál nehézségen is keményen üt, és gyorsan leesik az életerőnk. A bossok még halálosabbak, és időnként legszívesebben visszaraktam volna a nehézségi fokozatot normálról könnyűre, különösen amiatt is, hogy a védekezéssel sem tudtam pontosan hárítani a bossok csapásait.

Elmondható tehát, bár a CGI-ben és a grafikában van valami gyerekes báj, a harc nem a gyengébb idegzetűeknek való.

 

kena-bridge-of-spirits

 

Semmi stílus a csillogó-villogó grafika mögött

 

A Kena: Bridge of Spirits jól néz ki, és bár a CGI gyönyörű az átvezetők közben, maga a játék eléggé egyszerű a kinézetét tekintve. Sok mindent statikusnak érzünk játék közben, a fű például nem lengedezik, csak a növényzet bizonyos részei mozognak, ha átmegyünk rajtuk. Az ellenségek ugyan jól néznek ki, de nincs egy igazán egységes, vagy érdekes művészeti stílusuk.

A textúrák közelről remekül néznek ki, de bármi, ami kicsit távolabb van, elmosódottnak és fókuszálatlannak tűnik. Kena és a többi emberi karakter úgy néz ki, mintha egy CGI rajzfilmből léptek volna ki, de az ellenségek és a táj kidolgozása nem felel meg ennek a részletességnek.

A harci animáció azonban remekül néz ki, és a kitérés, támadás jól animált; viszont Kena járása elég furcsa: mintha a karakter nem a földön, hanem inkább csak a föld felett csúszkálna.

A zene és a hangeffektek viszont igazán elsőrangúak. A játék muzsikája nagyszerűen illik a játék univerzumához, és a hangeffektusok is teljesen élethűek.

 

Kena Bridge of Spirits

 

Rengeteg ötlet, világos elképzelés nélkül

 

A Kena: Bridge of Spirits sok szempontból teljesen rendben van, aranyos karakterekkel, és szórakoztató harcokkal, de a történet, a grafika és néhány designer döntés olyan, mintha egy csomó ötletet csak összedobtak volna, de mégsem áll össze, érződik rajta, hogy a különféle játékelemekre nem fókuszáltak kellőképpen a fejlesztők.

Szerintem nem is tekinthető teljes árú AAA címnek, már csak a tömérdek probléma miatt is. Én inkább várnék egy kicsit, amíg az update-ekkel és a játékmenet későbbi kiegyensúlyozásával tovább javítanak a fejlesztők a játékon.

Pro:

+ Nagy, nyitott térkép, rengeteg gyűjthető tárggyal.
+ A harc szórakoztató és változatos
+ Az animáció remek

Kontra:

– A művészeti stílus és a grafika nem a legjobb
– Sokáig tart, amíg szórakoztatóvá válik, a 2. fejezetig csak vánszorgás.
– A történet rossz és tele van klisékkel

 


Kiadó: Ember Lab

Fejlesztő: Ember Lab

Stílus: Action-Adventure

Megjelenési dátum: September 21, 2021

Kena: Bridge of Spirits

Játékmenet - 8
Graphics - 7
Sztori - 6
Látvány/Hangok - 7.8
Hangulat - 7.2

7.2

Good

Kena: Bridge of Spirits keveréke ötletek, és klisékkel, néhány szórakoztató harci elemmel, de nem találja meg a hangsúlyt, és összeségében nem valami különleges, még ha tele van szép CGI átvezetőkkel is.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu