A „Rust” fegyverfelelőse azt állítja, hogy az ügyvédek szerint nem tudja, hogyan került éles lőszer a forgatásra

MOZI HÍREK – A „Rust” című film fegyverfelügyelőjének, amelyen a stáb egyik tagja meghalt, miután a színész Alec Baldwin által tartott fegyver elsült a próba során, fogalma sincs, honnan származik az igazi lövedék – állítja.

 

Hannah Gutierrez Reed „a médiának elhangzott valótlanságokra” reagált – áll az ügyvédjei által csütörtök este az NBC Newsnak kiadott közleményben.

„Hannah számára a biztonság az első számú prioritás a forgatáson” – áll a Jason Bowles és Robert Gorence ügyvédek által kiadott nyilatkozatban. „Végső soron ez a forgatás soha nem került volna veszélybe, ha nem vezettek volna be éles lőszert. Hannah-nak fogalma sincs, honnan származnak az éles lövedékek”.

A CNN péntek reggel elérte Gutierrez Reed ügyvédeit és a „Rust” produkciós irodáját, hogy kommentálják a történteket.

A Nicolas Cage „The Old Way” című, készülő Nicolas Cage-film két stábtagja – Gutierrez Reed egy podcastban elismerte, hogy ez volt az első filmes tapasztalata vezető fegyverkezelőként – azt mondta a CNN-nek, hogy úgy érezték, hogy a nő meggondolatlanul cselekedett a projekt során.

A „Rust” című filmnél azonban a fegyvereket minden este és ebédidőben elzárták, és Gutierrez Reednek fogalma sem volt arról, hogyan került a forgatásra az az éles lövedék, amely megölte Halyna Hutchins operatőrt és megsebesítette Joel Souza rendezőt – áll Gutierrez Reed ügyvédeinek közleményében.

„Hannah és a kellékes mester megszerezte az ellenőrzést a fegyverek felett, és soha nem volt tanúja annak, hogy bárki éles lövést lőtt volna ezekkel a fegyverekkel, és ezt nem is engedélyezte volna” – áll a nyilatkozatban az NBC szerint.

A halálos „Rozsda”-incidens nyomozása nagy és összetett – mondta a héten a CNN-nek Mary Carmack-Altwies Santa Fe megyei kerületi ügyész -, és nem erősítették meg azokat a híreket, amelyek szerint bárki éles lövéseket lőtt volna a fegyverekkel. Az ügyben senkit sem vádoltak meg.

„Nem tudjuk, hogyan kerültek oda azok az éles lövedékek” – mondta a kerületi ügyész szerdán.

„És azt hiszem, valószínűleg ez lesz a döntő kérdés abban, hogy születik-e döntés a vádemelésről”.

Gutierrez Reed ügyvédei a produkciót is hibáztatják a biztonsági hiányosságokért, mondván, hogy Gutierrez Reedet két munkára vették fel a filmhez, és nem tudott szigorúan a fegyverkezelői feladataira koncentrálni.

„Harcolt a képzésért, a fegyverek karbantartására szánt napokért és a megfelelő időért, hogy felkészüljön a lövöldözésre, de végül a produkció és az osztálya felülbírálta” – áll a közleményben.

Santa Fe megye seriffje, Adan Mendoza pénteken a CNN műsorvezetőjének, Don Lemonnak elmondta, hogy a hivatalának további kérdései vannak Gutierrez Reedhez.

„Azt hiszem, ez a nyilatkozat valójában több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol” – mondta Mendoza.

Lemon nyomására a seriff azt mondta: „Azt mondta, hogy a biztonság az elsődleges. Szeretnénk tudni, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy a díszlet biztonságos legyen”.

Mendoza azt mondta, hogy neki is vannak kérdései Gutierrez Reedhez az éles lövedékek jelenlétével kapcsolatban a forgatáson.

„Azt mondta, hogy nem tudott az éles lövésekről a forgatáson. Szóval szeretnénk tiszta képet kapni arról, hogy mik voltak a protokollok, mik voltak a folyamatok, és hogyan tartotta ott fenn a biztonságot” – tette hozzá.

Mendoza azt is megjegyezte, hogy a Gutierrez Reeddel való beszélgetés segítene a nyomozóknak tisztázni az esetleges ellentmondásokat a most kiadott vallomása és a hatóságoknak a lövöldözés után adott beszámolója között, ha vannak ilyenek, hozzátéve, hogy az osztálya összehasonlítja a két beszámolót.

Arra a kérdésre, hogy a nyomozók közel járnak-e a történtek azonosításához, Mendoza azt mondta:

„Közeledünk, de még hosszú út áll előttünk”.

A péntek reggel kiadott leltárlista, amelyet a Rust című sorozat új-mexikói forgatásán egy kellékes teherautón végzett házkutatásról adtak ki, azt állítja, hogy egy lőfegyverutánzatot, 12 revolvert, egy puskát, lőszert és fényképeket foglaltak le. A listán szerepel még egy elhasznált vaktöltény és egy üres lőszeres doboz is.

A házkutatási parancsot szerdán hajtották végre a dokumentum szerint. Egy, a nyomozáshoz közel álló bűnüldözési tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy a nyomozók nem tudják, hogy a lőszerek között voltak-e éles lövedékek is.

A tisztviselő elmondta, hogy a lőszert elemzésre elküldik az FBI-nak. A nyomozók még nem kaptak jelzést Gutierrez Reed ügyvédjétől, hogy beleegyezik-e egy további kihallgatásba – mondta a nyomozáshoz közel álló bűnüldözési tisztviselő. Amióta a nő ügyvédet fogadott, a nyomozók vele kommunikálnak – mondta a forrás.

A forrás azt is megjegyezte, hogy a nyomozók közvetlen kapcsolatban állnak Baldwinnal, aki készségesen beszélt a nyomozókkal, amikor azok további kérdésekkel hívták fel.

Forrás: CNN

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu