PlayStation Vita: a Sony részben bukta a védjegyet az Európai Unióban!

Mivel a Sony nem használta a védjegyet az Európai Unióban, részben fel is szabadult a Vita név használati joga…

 

Az Európai Unió bíróságának döntése szerint a név a programokat tartalmazó adathordozók, illetve a hang- és/vagy képhordozók kategóriájában felszabadult mások számára, mivel a Sony évek óta nem foglakoztt a nyugaton 2012-ben elstartolt handheld védjegyével. A „kékek” főképp egy videojátékra szánt eszközként regisztrálták ezt a nevet, és ebben a kategóriában a névhasználati jog náluk maradt, viszont a másik kettőt elvesztették.

A Kluwer Trademark Blog írt arról, hogy EU törvényszéke elfogadta, hogy a nem használt kategóriákban vissza lehessen vonni a védjegyeket. 2011-ben a Vieta Audio védjegyének jogát vonták vissza, ugyanis ott is az inaktivitás merült fel. A Sony azért bizonyította, hogy a PlayStation Vita handheld esetében a szabadalom továbbra is használatban van, de a bizonyítékot a törlési osztály után a fellebbezési tanács is elutasította; ebből adódott a Sony „jogfosztása”.

Az indoklás szerint bár adathordozóként, illetve hang- és/vagy képhordozóként is használható a PlayStation Vita, a handheld ezen funkciói nem töltötték be a platformon az elsődleges szerepet, ugyanis a Vitát főképp videojátékokra szánta a Sony is. Arról is szó esett, hogy a Vita adat-, hang- vagy képhordozó képessége nem volt központi szerepű a handheld marketingjében, így a fogyasztók sem főképp ezekre alkalmazták a Japánban a nyugati bukás után is szépen szereplő, tapipados platformot.

„Ez emlékeztetőül szolgál a játékgyártó cégek számára, hogy a védjegyek, ha nem használják őket a kereskedelemben, később megtámadhatók a használat elmulasztása miatt,” írta a Wiggin, egy londoni központú ügyvédi iroda a Japánban 2011-ben elstartolt, majd a koporsójába 2019-ben befeküdt PlayStation Vita ügyéről. Mivel a rá tervezett PlayStation Store felett már ott leng Damoklész kardja (rá küldeni már nem tudnak a fejlesztők játékokat…), nemsokára teljesen meghal a platform.

Ez valahol tényleg várható volt. A Vita latinul életet jelent, így elég sok módon alkalmazható elnevezés…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu