Menu

PlayStation Vita: a Sony részben bukta a védjegyet az Európai Unióban!

Mivel a Sony nem használta a védjegyet az Európai Unióban, részben fel is szabadult a Vita név használati joga…

 

Az Európai Unió bíróságának döntése szerint a név a programokat tartalmazó adathordozók, illetve a hang- és/vagy képhordozók kategóriájában felszabadult mások számára, mivel a Sony évek óta nem foglakoztt a nyugaton 2012-ben elstartolt handheld védjegyével. A „kékek” főképp egy videojátékra szánt eszközként regisztrálták ezt a nevet, és ebben a kategóriában a névhasználati jog náluk maradt, viszont a másik kettőt elvesztették.

A Kluwer Trademark Blog írt arról, hogy EU törvényszéke elfogadta, hogy a nem használt kategóriákban vissza lehessen vonni a védjegyeket. 2011-ben a Vieta Audio védjegyének jogát vonták vissza, ugyanis ott is az inaktivitás merült fel. A Sony azért bizonyította, hogy a PlayStation Vita handheld esetében a szabadalom továbbra is használatban van, de a bizonyítékot a törlési osztály után a fellebbezési tanács is elutasította; ebből adódott a Sony „jogfosztása”.

Az indoklás szerint bár adathordozóként, illetve hang- és/vagy képhordozóként is használható a PlayStation Vita, a handheld ezen funkciói nem töltötték be a platformon az elsődleges szerepet, ugyanis a Vitát főképp videojátékokra szánta a Sony is. Arról is szó esett, hogy a Vita adat-, hang- vagy képhordozó képessége nem volt központi szerepű a handheld marketingjében, így a fogyasztók sem főképp ezekre alkalmazták a Japánban a nyugati bukás után is szépen szereplő, tapipados platformot.

„Ez emlékeztetőül szolgál a játékgyártó cégek számára, hogy a védjegyek, ha nem használják őket a kereskedelemben, később megtámadhatók a használat elmulasztása miatt,” írta a Wiggin, egy londoni központú ügyvédi iroda a Japánban 2011-ben elstartolt, majd a koporsójába 2019-ben befeküdt PlayStation Vita ügyéről. Mivel a rá tervezett PlayStation Store felett már ott leng Damoklész kardja (rá küldeni már nem tudnak a fejlesztők játékokat…), nemsokára teljesen meghal a platform.

Ez valahol tényleg várható volt. A Vita latinul életet jelent, így elég sok módon alkalmazható elnevezés…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu