Valósággá válhat a Jurassic Park?! – Tudósok 125 millió éves dinoszaurusz DNS-t fedeztek fel

MOZI HÍREK – Kínai kutatók szerint nagyon is lehetséges használható DNS-t kivonni őshüllők megkövesedett maradványaiból.

 

 

„A tudósokat annyira lekötötte a gondolat, hogy képesek-e megtenni, hogy fel sem merült bennük, vajon szabad-e megtenniük.” Ian Malcolm öntötte szavakba így az aggodalmát a Jurassic Parkban, amikor lefestette, hogy milyen problémák is adódhatnak egy olyan vidámparkban, ahol turistákat zárnak össze tucatnyi kiszámíthatatlanul viselkedős őslénnyel.

Nagyon úgy tűnik, hogy szavai a Kínai Tudományos Akadémia egy tudóscsapatához nem jutottak el, ugyanis tanulmányt tettek közzé, amelyben azt állítják, hogy teljesen ép dinoszaurusz DNS-t találtak egy 125 millió éves fosszíliában. Kapaszkodjatok!

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a DNS-t egy Caudipteryx-fosszília porcain találták. Ez a dinoszaurusz a kréta időszakban élt, és körülbelül akkora volt, mint egy páva. Az eredmények szerint a porcot a combcsontból vették ki, és olyan kémiai oldattal kezelték, amelyet arra terveztek, hogy megvilágítsa az alany különböző sejtstruktúráit. Ennek eredménye számos olyan jellemzőt mutatott ki, amelyek ép DNS-szálak jelenlétére utalnak.

Míg ez egyesekben rögtön a Jurassic Park megvalósításának gondolatát kelti – hiszen ki ne szeretné, hogy egy Tyrannosaurus rex üldözze? -, más tudósok szerint azért nem esszük ennyire forrón a kását. A Chemistry World számos ellenérvet hoz fel arra, hogy a tesztek során alkalmazott technika nem bizonyító erejű eljárás, és túlságosan pontatlan ahhoz, hogy úttörő bejelentéseket lehessen tenni az eredményekről.

Alida Bailleul, a tanulmány levelező szerzője azonban sajtóközleményében elmondta: „Nyilvánvalóan a megkövesedett sejtmagok érdekelnek minket, mert ott kellene lennie a legtöbb DNS-nek, ha a DNS megmaradna.”

„Tehát jó előzetes adataink vannak, nagyon érdekes eredmények, de még csak most kezdjük megérteni a sejtek biokémiáját az ősi fosszíliákban. Ebben a szakaszban még további munkára van szükségünk. „

Érdemes megjegyezni, hogy a részleges dinoszaurusz-DNS felfedezése nem újdonság, és már korábban is találtak szerves anyagot 75 millió éves fosszíliákban, a londoni Imperial College-ban, illetve a Kínai Tudományos Akadémián a mostani kutatás szerzői. Akár részleges, akár teljes a DNS, még Bailleul is elismerte, hogy a mostani felfedezés egy kiindulópont a kutatásaikhoz, de nagyon valószínűtlen, hogy ebből valaha is sikerülhetne majd úgy klónozni dinoszauruszokat, ahogy John Hammond csapata tette a Jurassic Parkban – az alapján, amit eddig a Jurassic World: Világuralommal kapcsolatban tudunk, valószínűleg jobb is így.

A Jurassic World trilógia utolsó filmjében a dinoszauruszok ismét szabadon kószálnak a világban, látszólag ugyanolyan jogokkal, mint minden más élőlény a Földön, de nem igazán hajlandóak megállni és gondolkodni, mielőtt megharapnak valakit, aki mozog. Ugyan a film nyitójelenetét idén bemutatták az IMAX mozikban, de még mindig várunk a teljes előzetesre, amelyben a rajongók reményei szerint először láthatjuk majd az eredeti színészeket, Sam Neillt, Laura Dernt és Jeff Goldblumot újra együtt az akció sűrűjében, amint megpróbálják megmenteni a világot attól, hogy végleg visszazuhanjon a földtörténeti középkorba.

A Jurassic World: Világuralom 2022. június 10-én kerül a mozikba.

Forrás: Nature, ThePressFree

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu