A modderek visszavágnak: szerintük a Grand Theft Auto modok méltányos használatúak

A Take-Two Interactive több tucatnyi modot távolíttatott el az internetről, de a modderek közössége megelégelte, pláne a Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition megjelenése után.

 

Korábban írtunk már arról, hogy a kódvisszafejtett (reverse engineering) Grand Theft Auto III és Vice City projektek (re3, illetve reVC néven futottak) is búcsúztak az internettől, miután a Take-Two jogi fenyegetőzésbe kezdett. Csakhogy pont a két re-projekt mögött álló négy ember gondolta úgy, hogy ebből nem kérnek, mert szerintük a munkásságuk nem támogatja a kalózkodást, és a fair use (méltányos felhasználás) törvénye védi őket…

Mit is mondott anno a Take-Two, amikor perrel fenyegette a moddereket? Azt írta a Strauss Zelnick vezette cég, hogy megsértették a felhasználói szerződési elveket (az EULÁt), mert abban megtiltják a játékok kódjának visszafejtését, és ezzel további csalásokat adtak a két, közel két évtizede megjelent Grand Theft Auto játékhoz, amit szintén tilt az EULA. A kiadó szerint a két re célja az volt, hogy a Grand Theft Auto III-ból és a Grand Theft Auto: Vice City-ből kalóz verziót hozzanak létre, és azt terjesszék. (Itt zárójelben hozzátennénk, hogy mivel az eredeti verziók már nem érhetőek el Steamen, a korábbi kiadások eltávolítása révén nem olyan egyszerű legálisan hozzájutnunk PC-n a három GTA-hoz…) Emiatt a Take-Two a szerzői jogi törvényekre hivatkozva kártérítést követelt.

A TorrentFreak viszont beszámolt arról, hogy Angelo Papenhoff, Theo Morra, Eray Orçunus, illetve Adrian Graber, a négy modder az ügyvédjükön keresztül visszavágni készül, és itt leírták, hogy a programkód visszafejtése révén a tartalom felhasználása transzformatívnak minősül, így a szerzői jogi törvény értelmében méltányos felhasználásnak kell kezelni a re3 és a reVC párosát. Korábban a Take-Two megengedte, hogy épp a két érintett GTA-hoz is csináljanak modokat anélkül, hogy ebből jogi lépések történtek volna a készítők ellen.

És igazuk is van. Ha a modok révén sokkal nagyobb szintet tudnak elérni minőségileg (és ez meg is történt), tartalmilag (ez is), és mindezt úgy teszik, hogy csak a modhoz szükséges fájlokat biztosítják, míg az eredeti játékokat nem, akkor az tényleg méltányos felhasználásnak tekinthető…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu