Bobby Kotick végre távozik?! – Az Activision Blizzard felvásárlása teljesen új helyzetet teremtett

Bombaként robbant tegnap a hír, hogy a Microsoftnak sikerült felvásárolnia az Activision Blizzardot. Elemzők szerint ez a változás jó eséllyel a végét jelenti Bobby Kotick karrierjének az Activision élén – a kérdés csupán az, mennyire hamar…

 

 

Tegnap videójáték-történelmet írtunk: az Activision Blizzard és annak összes stúdiója az Xbox tulajdonába kerül, miután a Microsoft minden rekordot megdöntve közel 70 milliárd dolláros összértékkel vásárolta fel a cégóriást. A Call of Duty és a World of Warcraft cége nem volt a legjobb formájában, miután a visszaélésekkel és a toxikus kultúrával kapcsolatos problémák hónapok óta nem csituló vihart kavartak körülötte.

Mintha a mai nap nem lett volna elég érdekes, és a franchise-ok tulajdonosváltása nem hozott volna elég vitát, Bobby Kotick hamarosan a hírkészítők célkeresztjébe került, bár egyelőre úgy tűnik, hogy ellentmondásos pozíciója az Activision Blizzard vezérigazgatójaként szilárd. Jövője azonban minden bizonnyal a vállalaton kívülre vezetheti, ahogy arról a tekintélyes The Wall Street Journal forrásai is beszámoltak, akik a felvásárlás hírét is közölték.

Állítólag mindkét vállalat megegyezett Kotick távozásáról az üzlet lezárása után

„Bobby Kotick továbbra is az Activision Blizzard vezérigazgatója marad” – idézte a Microsoft szóvivőjét Jason Schreier, a Bloomberg munkatársa. „Amint az üzlet lezárul, az Activision Blizzard üzletága Phil Spencernek, a Microsoft Gaming vezérigazgatójának fog jelenteni. Tehát még jó pár hónapig ott van Bobby Kotick az iparágban, aztán majd meglátjuk.”

A The Wall Street Journal forrásai szerint bár a Microsoft bejelentette, hogy Bobby Kotick továbbra is az Activision Blizzard vezérigazgatója marad, a két vállalat megegyezett abban, hogy az üzlet lezárása után távozik, ami legkésőbb 2023-ban várhatóan bekövetkezik. Az egyik fő ok, amiért Kotick távozása bizonytalanná vált, az egy szigorú szerződéshez – és főleg az esetleges végkielégítésének összegéhez – kapcsolódik.

 

Bobby Kotick elbocsátása az Activision Blizzardtól drága mulatság lenne

 

Annak ellenére, hogy a Microsoft megvásárolta a stúdiót, úgy döntöttek, egyelőre megtartják a vitatott vezérigazgatót a pozíciójában.

Sajnos korai örömnek bizonyult sok játékos megkönnyebbült reakciója, miszerint az Activision Blizzard felvásárlása után Phil Spencer biztos, hogy nem tartja meg Kotickot a vezérigazgatói pozícióban. Úgy tűnik, hogy a jó öreg Bobby szerződésének felbontása súlyos anyagi következményekkel járna, amit az így is sok sebből vérző cég nem engedhet meg magának. Mint a befektetőknek küldött dokumentumban olvasható, amely a vezérigazgató munkakörének és esetleges menesztésének részleteit rögzíti…

…több mint 292 millió dollárt kaphat, ha a vállalat irányításának megváltozása miatt leváltják.

Az összeállításban az adatok között szerepelnek azok az összegek, amelyeket Kotick kapna, ha különböző okok miatt elbocsátanák állásából. A továbbiakban minden egyes helyzetre vonatkozóan részleteket közölnek, amelyek ebben az esetben az Activision Blizzard eladására és a felvásárló vállalat által hozott döntésekre vonatkoznak.

 

Az Xbox szeretné kiterjeszteni a proaktív befogadás kultúráját az Activision Blizzardra is

 

A Microsoft azonban tisztában van a Bobby Kotick vezetésével, illetve az annak hiányával kapcsolatos, a közelmúltbeli Activision Blizzard-botrányok okán felmerült aggodalmakkal, ezért is akarták a közösségi médiában világossá tenni a cég politikáját: „Az Xbox elkötelezett a befogadás felé vezető utunk mellett a játék minden aspektusában. Minden csapatunknak megvan ez az elkötelezettsége. Alig várjuk, hogy a proaktív befogadás kultúráját kiterjesszük az Activision Blizzard nagyszerű csapataira is.”

Ezt követően Boby Kotick első szavait is hallhattuk, aki biztosított minket arról, hogy az Activision Blizzard vezérigazgatójaként ugyanazzal a szenvedéllyel és lelkesedéssel fog dolgozni, mint amikor 1991-ben elindult ezen a hihetetlen úton.

Forrás: Bloomberg, The Wall Street Journal

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu