Ex-Valve közgazdász: A Facebook metaverzuma techno-feudalizmus lesz!

Yanis Varoufakis nem csak Gabe Newelléknél fordult meg, ugyanis Görögország pénzügyminisztereként is dolgozott a szakmában. A pay-to-earn, illetve a blockchain hosszabb távú következményeiről is beszélt egy, a Crypto Syllabusnak adott interjúban.

 

Varoufakisnak a 2010-es évek elején hozzáférése volt a Steam játékosai közötti piacterének adataihoz, és ebből vont le következtetéseket, így adván tanácsot a Valve-nak, miközben a saját gazdasági kutatásaihoz is hasznos adatokat szerzett. Tíz éve a metaverzum már működött a videojátékos közösségekben, és a Valve játékai olyan termetes ökonómiákat is teremtett, amitől Newellék izgatottak… és egyszerre ijedtek lettek! Az addig ingyenesen terjesztett digitális assetek (amiket például a játékon belül meg lehetett szerezni) elkezdtek az eBayen tízezer dollárokért felbukkanni, és ez a milliós árcímke messze az NFT-k gondolata előtt volt. A Valve csak attól tartott, hogy az árak és az aktivitások a földbe állhatnak.

Egy évtizeddel később tiszta, hogy a például a Valve-nál vizsgált videojátékos közösség is teljes értékű metaverzumként funkcionált, hogy Mark Zuckerberg, a Meta vezetője fogalmát használja. Először a játék vonzotta be a játékosokat, de „a bejutás” után sok időt töltöttek el ott az életükből, mert barátokat szereztek, termékeket értékesítettek, szórakoztató tartalmakat fogyasztottak. Zuckerberg pedig a milliárdnyi, nem videojátékos Facebook-felhasználóját szeretné bezsuvasztani egy Steam-szerű digitális, társadalmi ökonómiába, mindezt egy felülről bevezetett pénznemmel, amit ő vezet. Ezért Varoufakis egyfajta technológiai vezérként (abból is feudalista!) nevezte meg Zuckerberget…

A pay-to-earn koncepcióról olyan ütős kritikát fogalmazott meg, hogy vétek lenne nem pontosan lefordítva idézni Varoufakist: „az az elképzelés, hogy az embereknek robotként kell játszaniuk, hogy megélhetést szerezzenek, és hogy szabadidejükben emberek lehessenek, valójában az embergyűlölet apoteózisa.” Ouch! Ezzel pedig elég szépen odaszólt a Square Enixnek és a Ubisoftnak, hiszen pont ez a két kiadó erőlteti nagyon az NFT-ket (utóbbinak már meg is van a platformja ehhez, a Quartz).

És ő valóban szakértőként nyilatkozik így. Azért nem lehet ezt szőnyeg alá söpörni…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu