Steam Deck: a Fortnite-ot nem támogatja a Valve hordozható PC-je

Steam Deck: az Epic Games legfontosabb játéka nem megy a Valve hardverén, holott a két cég közösen dolgozott az EAC (Easy Anti-Cheat) implementálásán…

 

A Steam Deck lassan elindul az első megrendelők felé, de néhány publikációnak már így is birtokába jutott a hardver, így később még kitérünk néhány első tapasztalatra. De addig is mondjuk ki: a Fortnite nem támogatott rajta. Igaz, a battle royale nincs is ott a Steamen, miközben a csalásgátló rendszer, az EAC esetében a két cég közösen dolgozott, hogy a hordozható PC-n is kifogástalanul működjön a technológia a Proton támogatottsági rétegen (a SteamOS ezt használja)…

Tim Sweeney, az Epic Games vezetője a Twitteren írta, hogy azért nem fut majd a Fortnite a Steam Decken, mert hatalmas erőfeszítés lenne az EAC támogatottságának kimaxolása Gabe Newellék hardverén, ugyanis nem bíznak abban, hogy a csalók ellen megfelelően fel tudnának lépni, ha ők sokféle (és egyedi) kernelkonfigurációkat alkalmaznának. Szóval szerinte szoftveres akadályok vannak. De mivel a Steam Deck nem zárt rendszer, lehet rá tenni Windows-t, és így az Epic Games Launcherből futtathatjuk rajta a Fortnite-ot, igaz, így a SteamOS-funkciók, amik a hardverre lettek tervezve, odavesznének.

A GamersNexus tesztelése szerint nem két óra alatt merül le leggyorsabban a Steam Deck (a Valve 2-8 órát írt), hanem gyorsabban. A Devil May Cry 5 kikapcsolt Vsync-kel és korlátlan frame rate-tel, 50%-os fényerővel 87 percig bírta. Bekapcsolt Vsync, 60 FPS korlát, illetve alacsonyabb grafikai beállítások esetében ez két óra volt. A The Phawx csatornán a Controlt nyúzva 85-90 perc jött ki. Szerinte ha kilőjük a Vsync-et, alacsony beállításokon játszunk és feleslegesen 90 FPS-sel (60 Hz-es a kijelzőnk), akkor így ne csodálkozzunk a gyenge élettartamon. A Dead Cells Vsync-kel 6 órát bírt, így ki lehet mondani, hogy az indie, régebbi játékok esetében a Valve hardvere nagyobb élettartalmat képes felmutatni akkumulátorával, de The Phawx nem tudott nyolc órát kisajtolni a vasból… de a Forza Horizon 5-ben négy órát ért el 30 FPS-sel és módosított beállításokkal.

Pozitívum viszont, hogy a Steam Deck gyorsan tölthető. GamersNexus szerint 80%-os töltöttséget száz perc alatt el lehet érni. Még nyolcvan perc, és 100%-os az akksi. Magyarul három óra alatt feltöltődik; a lítium-ionos akkumulátor élettartamának megőrzése miatt lassul „a tetején” a töltés. És az SD kártyáról való töltés néha a beépített SSD-vel is felveszi a versenyt. A The Phawx mellett a Linus Tech Tips is tesztelte ezt, és a Control, a Dead Cells és a Street Fighter 5 esetében is hasonló töltési idők voltak (néhol mindössze két másodperccel volt lassabb). A Portal 2 és a Ghostrunner 10-17 mp-nyi lemaradásban van.

Úgyhogy aki olcsóbb megoldásban gondolkodik, a 64 GB-s eMMC tárhely mellé ha rendelkezik egy izmos, jó minőségű microSD-kártyával, talán jobban is járhat mint az NVMe SSD-kkel, ami a drágább kiszerelésű Steam Deckekben van. (Ezek lecserélését a Valve nem javasolja, ugyanis közel van a Bluetooth és Wi-Fi modulokhoz!)

Forrás: WCCFTech, PCGamer, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu