Bobby Kotick a jogi csaták „hőse” – egyszer még egy ska együttes is beperelte!

A Washington Post nemrégiben megjelent cikke részletesen kitér arra, hogy Bobby Kotick pereskedő múltja egészen karrierje kezdetéig nyúlik vissza…

 

 

Az Activision, a Call of Duty és az Activision Blizzard munkahelyi kultúrája körül nemrég kirobbant viták előtt Bobby Kotick első cége, az Arktronics egy olyan eszközt akart előállítani, amely megkönnyíti az Apple II számítógép használatát a technikában járatlanok számára. Kotick és üzlettársai arra kérték alkalmazottaikat, hogy részvényopciókért cserébe mondjanak le fizetésük egy részéről, és ezek az opciók, valamint a vállalat munkájának egésze végül értéktelenné vált az Apple-termékek későbbi fejlődése miatt.

Az Arktronics alkalmazottai 1985-ben beperelték Kotickot, amiért kicsalta a bérüket. Az Arktronics és az alkalmazottak végül megegyeztek, de Kotick és az Arktronics évekig késlekedett a kifizetéssel, és néhány volt alkalmazott azt állította, hogy soha nem kapták meg a megállapodás rájuk eső részét.

Ez az anekdota volt az első a hasonló történetek sorában, amelyek a Washington Post riportjában szerepeltek, és végigvették Kotick feszült jogi csatározásait több vállalkozóval, akik a Beverly Hills-i házán dolgoztak, volt alkalmazottakkal…

…sőt még a No Doubt zenekarral is, akik azért pereltek, mert a 2009-es Band Hero játékban felhasználták a képmásukat.

Kotick e-mailben közölte a zenekar egyik ügyvédjével, aki korábban képviselte őt: „Megértették, hogy ez megakadályozza, hogy valaha is üzletet kössenek az Activisionnel, a Universal Music-kal vagy a Vivendi MINDEN vállalatával bárhol a világon?”

Az egyik különösen kirívó eset Bobby Kotick magángépének egy korábbi légiutas-kísérőjével kapcsolatos. A vezető ellen indított perében azt állította, hogy a cégvezető kirúgta őt, mert panaszt tett egy másik dolgozó szexuális zaklatása miatt a munkahelyén, és az ezt követő perben Kotick ügyvédei brutális, sőt kegyetlen taktikát alkalmaztak a felperessel szemben, többek között:

„Miután a légiutas-kísérő egy vallomás során megemlítette, hogy abortusza volt, Kotick ügyvédei a bírósági beadványokban azzal érveltek, hogy a volt barátjának a vallomás során erről szóló kérdésekre kellene válaszolnia, és azt is, hogy a tárgyaláson be tudjanak mutatni bizonyítékot az abortuszról. A beavatkozás >>eltéríthette [őt] a munkaköri kötelezettségeinek megfelelő ellátásától<<, vagy okozhatta azt az >>érzelmi stresszt<<, amit most a kirúgásával magyaráz, érvelt Kotick ügyvédje a jogi beadványban.”

A jól dokumentált jogi problémái ellenére Bobby Kotick nagyon hosszú és sikeres pályafutást tudhat maga mögött az Activision Blizzard élén. Annak ellenére, hogy a Microsoft-féle felvásárlás okai jelentős részben éppen a biztonságos munkakörnyezet megteremtésének elmulasztása és a cég hírnevének okozott károk, a vezetőség továbbra is nyilvánosan kiállt mellette. A Washington Post története tele van anekdotákkal, amelyekből világossá válik, hogy az Activisionnél töltött három évtized alatt milyen nyereséges – és erőteljes – volt a taktikája.

Bobby Kotick egy korábbi munkatársa azt állította, hogy szerette a mondást: „Az nyer, akinek a legtöbb holmija van halála idején.” Kotick szóvivője a The Washington Postnak azt mondta, hogy ez a mondat egy közös barátjuk pulóveréről származó mondás volt, és hogy „Bobby tagadja, hogy akár akkor, akár most hinne ebben.”

Kotick várhatóan jövőre, a Microsoft felvásárlásának befejezése után távozik az Activision-Blizzardtól, a cég részvényeinek értéke jelenleg 400 millió dollár körül van.

Forrás: Washington Post

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu