Steven Spielberg: „Amikor meghallottam a Cápa zenéjének fő motívumát, azt hittem, ez valami tréfa!”

MOZI HÍREK – Amikor John Williams először játszotta el Steven Spielbergnek a Cápa főcímdalát, a rendező azt hitte, hogy ugratja őt.

 

 

Ha ikonikus filmtémákról van szó, akkor Steven Spielberg Cápájának fődallama valószínűleg az egyik legismertebb zene a filmtörténetből. Bár ez ma már igaz lehet, amikor a rendező először hallotta John Williams darabját, azt hitte, hogy ez egy vicc. Tény és való, a világszerte ismert duh-duh, duh-duh egyszerűsége, amely az évek során számos paródiába beépült, ellentmondani látszik a film komolyságának, de ma már tagadhatatlan, hogy a dallam a tökéletes időben tökéletes kompozíció volt.

A Cápa a filmtörténet egyik első nyári blockbusterévé vált, 1975-ben egyformán hozta el a rémületet és a borzongást a mozinézők számára, és biztosította, hogy a mozirajongók egy egész generációjának legyen egy kis kételye a tengerben pancsolást illetően. Ez volt az egyik első alkalom, amikor Spielberg John Williamsszel dolgozott együtt, de messze nem ez volt az utolsó, hiszen a páros az évtizedek során számos további kasszasikeren dolgozott együtt.

Spielberg nemrégiben felidézte, amikor John Williams először játszotta el a Cápa főcímdalának ötletét, és ez a rendezőnek nem jött be azonnal, mivel tényleg úgy vélte, hogy Williams „csak hülyére veszi” őt.

Williams azonban nem viccelt, és az egyszerű szerkezet és a hosszú felépítés ellenére a dallam a film egyik legikonikusabb dolga lett.

Ahogy arról a THR beszámolt, Spielberg így emlékszik az eseményekre:

„Arra számítottam, hogy valami furcsa és dallamos, valami tónusos, de hátborzongatót fogok hallani; valami más világot, szinte mintha a világűr lenne a víz alatt. Erre amit ehelyett játszott nekem, két ujjal az alsó billentyűkön, az a dun dun, dun dun, dun dun, dun dun volt.  Először nevetni kezdtem. Nagyszerű humorérzéke volt, és azt hittem, hogy csak hülyére vesz engem.”

Az eltelt évek alatt Spielberg elismerte, hogy John Williams zenéje lett a Cápa gerince, az a két hang minden alkalommal felcsendült, amikor Amity Island lakóit támadás fenyegette. Még azok is ismerik a zenét, akik nem látták a filmet, és valahányszor felcsendül, azonnal a tengeren keresztülszántó szörnyeteg fehér cápák képeit idézi fel. A Cápa nemcsak a sikerhez járult hozzá, hanem a filmben való közreműködés a filmtörténet egyik leghosszabb zeneszerző-rendező kapcsolatának kiindulópontjául is szolgált, amit később olyan mesterművek követtek, mint az Indiana Jones vagy a Jurassic Park mára szintén ikonikussá vált filmzenéi…

Forrás: The Hollywood Reporter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu