2023-ban is chiphiány lesz, állítja az Intel vezérigazgatója

TECH HÍREK – Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója nem éppen optimista a chiphiány megszűnése iránt, így még mindig lehetnek ebből adódó hiányosságok.

 

A CNBC elbeszélgetett Gelsingerrel, aki nincs egyedül a félvezetők, chipek készlethiányának előrejelzéseiben, ugyanis Dr. Lisa Su és Jensen Huang, az AMD és az Nvidia vezetője is beszélt már arról, hogy szerintük mikortól fog javulni a minket már több mint két éve elég komolyan érintő hiány. Röviden: az eddigi optimizmus le lett törve.

Az eddigiektől eltérően most más ok áll a chiphiány mögött. Gelsinger azért tolta át 2023-ról 2024-re a hiányosságok megszűnését, mert most a felszerelések, illetve a gyártói rámpák körül lesznek kihívások. Szóval az alkatrészhiány tovább fog velünk maradni, de legalább Gelsinger vezetői tevékenysége hasznos volt eddig az Intelnek: például európai gyártással is erősíteni fognak, de Malajzia és az Egyesült Államok is látni fogja a cég befektetéseinek eredményeit.

Gelsinger a Bloombergnek pedig azt nyilatkozta, hogy az Intel jobb pozícióban van a többi, hasonló termékeket gyártó cégekhez képest (pl. az AMD, Nvidia párosára kell gondolni). A belsős kapacitás és a gyártósorok együttesen eredményezik azt, hogy jobban pozicionálták magukat a riválisokkal összevetve, és az Intel vezetője szerint ez része a strukturális előnyüknek.

Ez az Intel esetében azért lehet még érdekes, mert ugye ők a processzorgyártás mellett elkezdtek videókártyákkal is foglalkozni, így az eddig megszokott két gyártó mellé egy harmadik léphet a piacra, és az ennek köszönhetően alaposan átalakulhat (és nagyobb verseny alakulhat ki közöttük, ami a fogyasztóknak is kedvező hatásokat hozhat magával).

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mikor tér vissza a chipgyártás a hagyományosnak nevezhető kerékvágásba, meg azért meghallgatnánk, hogy az AMD és az Nvidia is hátrébb tolta-e a készlethiányok megszűnésének időpontját. Azért meg lehet figyelni, hogy hullámzó a szituáció: egyszer pozitívabb, egyszer pedig inkább borúlátóbb nyilatkozatot szoktunk hallani a Gelsinger, Su, Huang hármastól… nagy eséllyel ők is 2024-et fognak mondani.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu