Lehaltak az Xbox szerverek, közel fél napig küszködött a Microsoft!

A Microsoft a hétvégén nem volt jó helyzetben, ugyanis a játékosok közül volt, aki egyszerűen nem tudta a játékait sem elindítani.

 

Pénteken és szombaton (időzónától függően) állt fenn ez a tizenkét órás szerverkimaradás, ami azért nem rövid időtartam. A Microsoft ügyfélszolgálati csapata péntek este, 22:46-kor ismerte el, hogy egyes felhasználóik képtelenek voltak játékokat vásárolni, azokat elindítani, vagy pusztán a felhőből játszani azokat. Az első kijavított tényező a játékvásárlás volt, ezt néhány óra alatt ki is küszöbölte a redmondi cég, de a másik két faktornak közel fél nap kellett a megfelelő működéshez.

Még tegnap délután, magyar idő szerint negyed kettőkor is voltak problémák: ekkor már azt írta a Twitteren az ügyfélszolgálatuk, hogy bizonyos médiastreamelő applikációk (pl. a Netflix, illetve a Disney+) elérhetősége még mindig problémás volt, úgyhogy elég fájdalmas kiesésről lehet szó, ha ennyire nem egyszerű mindent zökkenőmentes újraindítani…

Ez a kiesés megmutatja, hogy az online DRM-nek megvannak a hátrányai (ez PC-n is érvényes, és nem csak a szervereket igénylő, live service játékokról van szó, hanem a Denuvo DRM-mel megterhelt címekről is!), hiszen hiába vettünk meg egy játékot, elveszthetjük így a hozzáférésünket. ModernVintageGamer, egy YouTube-os, aki a Nightdive Studiosnál is dolgozik, az online DRM-et egyszerűen ráknak nevezte.

Ben Turpin, egy újságíró szerint a Microsoftnak le kellene szállnia a magas lóról, és el kellene a DRM-et távolítania, mert szerinte ez a kiesés megsérti a fogyasztói jogokat. Mi van akkor, ha egy hétig elérhetetlenné válik az Xbox Live? Akkor senki sem tudna a digitális játékaival játszani, és bár ő tiszteli a Microsoftot, ezt a helyzetet tarthatatlannak tekinti. Ez az egész téma felhozza a játékmegőrzés és archiválás kérdését is: például a PC-s F1 2016-2017-2018 a Codemasterstől. Ez a három játék már nincs a Steamen, miután az Electronic Arts eltávolíttatta őket. Mind a háromban ott maradt a Denuvo (tegyük hozzá, hogy most már abszolút feleslegesen). Őket is ennyire érdekli az archiválás.

Az online kiesés negatívumai…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu