Az USB Type-C lenne a jövő? Kötelezővé tehetik az EU-ban

TECH HÍREK – A laptopokra is vonatkozik majd az USB Type-C használatát előíró új törvény, igaz, csak 2027-től.

 

 

Az USB Type-C lesz az általános töltőport az összes mobiltelefon, táblagép és fényképezőgép számára az EU-ban 2024-re. Erről az egységes töltési megoldásról a mai napon született ideiglenes megállapodás a módosított rádióberendezésekről szóló irányelv keretében, és része annak a szélesebb körű törekvésnek, amelynek célja, hogy az EU-ban a termékek fenntarthatóbbá váljanak, csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége, és mindenki élete egy kicsit könnyebbé váljon.

Joggal mondhatjuk, hogy a különleges töltők keresésének napjai többnyire már mögöttünk vannak.

Ezzel együtt a világ egyik legnagyobb piacára kiterjedő jogszabályi szabályozás biztosítja, hogy ne járjunk újra a régi, nyomorúságos utakon. (Ez végre azt jelentheti, hogy kidobhatom azt a hatalmas doboznyi kábelt, amely már évek óta a padláson hever. Vagy legalább egy kis időt tölthetek azzal, hogy átnézzem őket.)

Az egyik legnagyobb bűnös a számtalan töltő bevezetéséért az évek során a nem is olyan szerény mobiltelefon volt. Egy ideje már összehangoltan igyekeznek áttérni az USB Type-C portokra, különösen az androidos telefonok esetében, bár nyilván az Apple is a saját útját járja.

Az új törvény értelmében az Apple-nek át kell állnia a szeretett Lightning portról, hacsak nem akar hátat fordítani Európának.

Ez az új törvény minden kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközt célba vesz, külön kiemelve a kézi videójáték-konzolokat, billentyűzeteket, egereket és fejhallgatókat. A laptopok is a törvény hatálya alá tartoznak majd, bár nem azonnal. Ezeket „a hatálybalépés után 40 hónappal” igazítják majd a követelményekhez.

Érdekes lesz látni, hogy ez minden laptopra vonatkozik-e, különösen azokra, amelyek minket érdekelnek, nevezetesen a játékos laptopokra. Az USB Type-C 2.1 energiaellátásra vonatkozó frissített specifikáció tavaly ilyenkor jött ki, aminek köszönhetően a 240 W-os töltők valósággá váltak, így még mindig bőven van teljesítmény a kártyákon.

A gyorsabb töltési sebességre is kiterjed ez az új törvény, harmonizált megközelítéssel, ami azt jelenti, hogy azok a készülékek, amelyek kihasználhatják a gyorsabb töltést, ezt bármely kompatibilis töltővel megtehetik, nem csak azzal, amellyel a készüléket szállítják.

Egy záradék szerint a vásárlóknak lehetőségük lesz arra, hogy az új készülékeket töltőeszközzel vagy anélkül vásárolják meg, aminek akkor van értelme, ha már van egy tökéletesen működő töltőjük.

Továbbá, mivel a fel nem használt töltők állítólag 11 000 tonna elektronikus hulladékot jelentenek, ez a probléma valóban olyasminek tűnik, amellyel érdemes foglalkozni.

Az új törvény 2024-ben lép hatályba, feltéve, hogy átmegy a hivatalos jóváhagyáson, ami várhatóan a nyári szünet után megtörténik.

Forrás: European Parliament

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu