Kész, az Internet Explorer hivatalosan is halott, nyugodjon békében!

TECH HÍREK – A Microsoft hivatalosan is nyugdíjazta az Internet Explorert, ezzel az ikonikus webböngészőnek közel 27 évvel az IE első bemutatkozása után vége szakad.

 

 

Az Internet Explorer a világháló kezdeti időszakának szinonimájává vált. Bár más böngészők, mint a Chrome, a Firefox, sőt a Microsoft saját Edge-je is megelőzte az IE-t az utóbbi évtizedben, sok felhasználónak kellemes (vagy kevésbé kellemes…) emlékei fűződnek az Internet Explorerhez. Így aztán sokakat elszomorított, amikor a Microsoft bejelentette az IE közelgő bezárását.

Az Internet Explorer volt az egyik legkorábbi széles körben használt webböngésző az interneten, amelynek első verziója közel 27 évvel ezelőtt, 1995 augusztusában jelent meg.

Korai ikonikus státusza ellenére azonban a böngésző felhasználóinak száma jelentősen csökkent a csúcspontja óta, sőt maga a Microsoft is felváltotta az IE-t az Edge-gel hivatalos alapértelmezett böngészőként. Az Internet Explorer reflektorfényben töltött ideje a végéhez közeledik, ezért a Microsoft tavaly év elején bejelentette, hogy 2022-ben „leállítja” a böngészőt. Most, hogy elérkezett a Microsoft által kitűzött június 15-i határidő, az Internet Explorer hivatalosan is nyugdíjba vonult.

Az IE megszűnésével az ikonikus böngésző világszerte eltávolításra kerül a Windows számítógépekről, sok korábbi felhasználó tiszteleg a platform előtt. Míg sokan kritizálták a böngésző számos problémáját és elavult technológiáját, más felhasználók az internet történetének egy ikonikus darabjának bezárását siratták. A Microsoft korábban megerősítette, hogy a június 15-i határidő kifejezetten a Windows 10-es eszközökön lévő Internet Explorer alkalmazásokra vonatkozik.

Az Internet Explorer Windows 7 és Windows 8-as megszüntetését a Microsoft hivatalosan nem jelentette be.

Most a technológiai óriáscég az internetes böngésző fókuszát teljes mértékben a Microsoft Edge-re kívánja áthelyezni. A Valve Steam Deck-jén nemrég vezették be az Xbox Cloud Gaming és a Game Pass támogatását a Microsoft Edge-en keresztül. Az Xbox otthoni konzoljai is támogatják a Microsoft által népszerűsített böngészőt: az Xbox Series X és S konzolok a Microsoft Edge frissített, egér- és billentyűzet-támogatással ellátott változatát tartalmazzák. Az Edge az Xbox konzolok alapértelmezett böngészője azóta, hogy a platform 2015-ben bevezetésre került az Xbox One-on.

Míg az IE visszavonulása a veterán felhasználók számára talán nosztalgikus és elgondolkodtató lehet, addig az internetezők fiatalabb generációjára valószínűleg nem lesz különösebb hatással. Elvégre a platform aranykora már régen leáldozott, mivel a Google Chrome az elmúlt években átvette a dominanciát az online térben. Tekintve, hogy még a Microsoft Edge is alulmaradt a Google masszív platformjával szemben, az Internet Explorer sok felhasználó számára már régóta az út szélére került. Az, hogy a Microsoft közel 27 év után bezárta, szimbolikus értelemben mindenképp egy korszak végét jelenti a technológiai óriáscég számára.

Forrás: The Washington Post

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu