Idén sem lát javulást a konzolhiány körül a Microsoft

Az Xbox pénzügyi vezetője, Tim Stuart szerint továbbra is szűkös készlet lesz az Xbox Series X-ből és a PlayStation 5-ből.

 

Bár hazánkban nem olyan számottevő a probléma (ugyanis 500 dollár, azaz 500 euró több mint a magyar havi nettó minimálbér, sőt, már a bruttó sem éri ezt el, köszönhetően a jobbanteljesítnek…), nyugaton igenis gyakori, hogy a boltokban nincsen elegendő a 2020 novemberében elindított konzolokból. A Gamesindustry számolt be egy befektetőkkel tartott konferenciahívásból, ami Stuart is részt vett.

Stuart két új okot nevezett meg a készlethiány mögött: egyrészt azt, hogy Kína a növekvő COVID-esetszámok miatt lezárásokban kezd megint új sebességre kapcsolni, másrészt pedig a logisztika árazása miatt veszély fenyegeti a profit mértékét. A gyártóknak limitált az alkatrészekből álló készlete, de ebben van egy pozitívum: az Xbox Series S értékesítése növekedett (és nem csak Japánban, erről írtunk régebben; ott a helyhiány is szerepet kapott a kényelem mellett) Európában és az Egyesült Államokban is (igaz, ebben a két régióban az Xbox Series X piaci részesedése nőtt), miközben a Sony piaci aránya valamelyest csökkent a PlayStation 5 készlethiánya miatt.

Bár a Microsoft nem közli részletesen, hogy az Xbox Series X és az Xbox Series S milyen arányban fogy, lehet benne ráció, ugyanis a Nintendo Switch mellett a „kistesó” van gyakran készleten. A Sony azért már mondta korábban, hogy idén komolyabb mértékben megindul a PlayStation 5 gyártása (erről is írtunk már, ahogy azt is kiemeltük, hogy a PlayStation 4 azonos életciklusához képest bizony a PS5 lemaradásban van főképp a készlethiány kapcsán), de ha a Microsoft úgy véli, hogy idénre már megmarad a rossz helyzet, a Sony talán túlzottan optimistára veszi.

A pandémia okozta készlethiány amúgy már 2020 óta tart, és a PlayStation 5 és az Xbox Series rajtjára is rányomta a bélyegét. Ebből így nem fogunk egyhamar kikászálódni, akárhogy is próbálkozunk.

Forrás: WCCFTech, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu