Enyhülhet a válság? Az AMD RX 6000 grafikus kártyák ára csökken

TECH HÍREK – Úgy tűnik, a GPU-világ kezd magához térni a generációt sújtó áremelkedésekből: néhány AMD hardver ára jelentősen csökkent.

 

 

Habár az Intel szerint a chiphiány még egy darabig fennmarad, az AMD árfronton jó hírekkel szolgált. Aki mostanában nem figyelte volna a dolgokat, a GPU-k árai csökkennek, ami csak részben tudható be a kereslet visszaesésének; egyes AMD és Nvidia hardverek árai pedig jelentős zuhanásnak indultak.

A német 3DCenter oldal legfrissebb jelentése szerint, amelyet a Videocardz szúrt ki, Európában fellélegezhetnek azok, akik új AMD grafikus kártyát reméltek. Feltéve, hogy a készletek megfelelőek, mostantól az MSRP-nél – vagyis a gyártó által javasolt kiskereskedelmi árnál – olcsóbban lehet majd RX 6000-es kártyát vásárolni.

Egy grafikon mutatja, hogy mennyit estek az árak az utóbbi időben, és az összegyűjtött adatok szerint ez az RDNA termékcsalád átlagosan körülbelül 8%-kal a kiskereskedelmi érték alatt van.

A legnagyobb esés, úgy tűnik, az RX 6500 XT esetében tapasztalható, amely akár 23%-kal az MSRP alatt is lehet. Ehhez képest az RX 6600 potenciálisan 20%-kal kerülhet a kiskereskedelmi ár fölé.

Néhány Nvidia GPU is szerepelt az adatokban, bár ezek még mindig átlagosan többet érnek el a hozzájuk tartozó MSRP-értéknél, bár csak körülbelül 2%-kal, így ez még mindig jó hírnek tekinthető. Ismét meg kell ismételni, hogy ezek az adatok egyelőre Európára vonatkoznak, de remélhetőleg más területekre, például az Egyesült Államokra is hatással lesznek.

A grafikus kártyák árai az utóbbi időben sokat zuhantak, és úgy tűnik, hogy most jó alkalom lesz a piros vagy zöld csapat új termékének megvásárlására. Az Intel nem szerepel az adatokban, mivel őszintén szólva az újonnan érkezők még alig léptek ki a startvonalról, mivel úgy tűnik, késik az Arc asztali kártya bevezetése, amely csak most kezdte meg a forgalmazást Kínában.

Ezzel együtt a következő generáció már csupán néhány hónapnyi távolságra lehet.

Mivel az AMD legkorábban idén októberben szeretné piacra dobni az RDNA 3-at, a versenyfutás megkezdődött, hogy a két technológiai óriás közül melyikük lesz az uralkodó ezen az egyre kiélezettebb versenyt produkáló piacon, különösen a folyamatos deficit miatt.

Természetesen a vörös csapat legnagyobb riválisa nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat. Az Nvidia ugyanis idén szeptemberben dobhatja piacra RTX 40-es sorozatát. Állítólag az Ada Lovelace sorozatot egy hónappal elhalasztották, az eredeti dátum augusztus körüli időpont volt. Ezzel még mindig az AMD előtt jár a csapat zöldje, de mindkét vállalat rengeteg új generációs grafikus technológiát akar majd felvonultatni az elkövetkező hónapokban.

Forrás: Videocardz

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu