„A démoni megszállás létezik” – állítja egy amerikai jelölt; elegánsan szerelték le

Válaszul egy demokrata kongresszusi képviselő a Dungeons & Dragons démonjainak listáját küldte a republikánus jelöltnek, aki azt állítja, hogy a „démoni megszállottság” valós.

 

 

Nem ez az első alkalom, hogy a Dungeons & Dragonsra démonológiai segédenyagként tekintenek Amerikában. Az 1980-as évek „sátáni pánikja”, amely a szerepjátékot időnként sátáni szekták toborzóeszközének tulajdonította, nem kis szerepet játszott a fundamentalista keresztény politikai aktivizmus felemelkedésében. Kevesen tudták volna megjósolni, hogy a Dungeons & Dragons-t a politikusok 2022-ben újra megemlítik majd, mégis pontosan ez történt. Még kevesebben gondolták volna, hogy a démoni megszállottság valódiságával kapcsolatban hozzák fel.

A Dungeons & Dragons említése Ted Lieu amerikai kongresszusi képviselőtől származik, aki a Los Angeles megyében található kaliforniai 33. körzet képviselője.

Lieu a Twitteren tett egy bejegyzést, amelyben belinkelt egy cikket, amely a „15 legerősebb démon a Dungeons & Dragonsban” címet viseli, sőt, odáig ment, hogy kijelentette: ő is játszott már asztali szerepjátékkal. Ha ennyi lenne a teljes kontextus, akkor viszonylag ártalmatlan dologról lenne szó. Sajnos a helyzet ennél sokkal rosszabb.

Lieu a Dungeons & Dragons-posztot egy CNN-cikkre válaszul tette, amely Kristina Karamóról, Michigan republikánus államtitkárjelöltjéről szólt. A cikk Kristina Karamo kommentárjaival foglalkozott, amelyben kifejtette a démoni megszállottsággal kapcsolatos érzéseit. Karamo kifejtette, hogy ha „intim kapcsolatuk van olyan emberekkel, akik démoni megszállottak vagy elnyomottak”, akkor megnyílhatnak „a megszállottságnak. A démoni megszállottság valós”. Karamo akkoriban a választás szabadságát hirdetőket és az abortuszokat végző nőket próbálta összefüggésbe hozni a sátáni szektákkal és a gyermekáldozattal.

Karamo megjegyzései visszautalnak a sátánista pánik korszakára, az 1980-as évekre, amely soha nem múlt el, de egy generáció óta nem is volt ilyen drámai a politikában.

Talán ezért is döntött úgy Lieu, hogy a Twitteren közzétett bejegyzésében megemlíti a Dungeons & Dragons-t, már csak azért is, hogy utaljon arra az időre, amikor a Dungeons & Dragons játékosokat sátánistáknak nézték. Ez most újra megtörténik, csak a Dungeons & Dragons játékosok helyett a választáspártiak és a reproduktív egészségügyi ellátást kereső nők kerülnek célkeresztbe.

Lieu gúnyos megjegyzésnek szánta, hogy a Dungeons & Dragons démonjaira való hivatkozással viccelődjön azon, hogy a démoni megszállottság gondolata mennyire ostoba. De egyben egy nagyon komoly helyzethez való furcsa érzéketlenséget is sugallnak. Karamo valóban a michigani republikánusok államtitkárjelöltje. Bár nem áll jól a közvélemény-kutatásokban, de így is reális esélye van esélye arra, hogy 2022-ben egy nagyon fontos politikai pozíciót szerezzen.

Márpedig az utóbbi években meggyőződhettünk róla, hogy a hagymázas elméleteket hirdető, látszólag esélytelennek tűnő jelöltek sajnos időnként képesek meglovagolni a közhangulatot és megleptésszerű győzelmet aratni.

Kérdéses, hogy ebben a helyzetben mennyire helyénvaló a Dungeons & Dragonsról viccelődni. Lieu képviselő úr talán pontosabban is fogalmazhatott volna az utalásaival, megemlítve a démon Fraz-Urb’luu-t vagy Pale Nightot, a megtévesztés hercegét, akinek valódi alakja őrületbe kergeti azokat, akik ránéznek. Alternatív megoldásként a Dungeons & Dragons játékosok valószínűleg jobban örülnének, ha a politikában már egyáltalán nem említenék kedvenc RPG-jüket.

Forrás: Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu