Nem hirdet augusztustól a World of Tanks játékokat készítő fehérorosz Wargaming cég Oroszországban és Fehérországban

A Wargaming hirdetőpartnereként a mai napon kaptunk egy levelet, hogy a fehérorosz alapítású cég, amely a World of Tanks, a World of Warplanes és a World of Warships játékokat készíti, augusztustól nem hirdet a saját országában és Oroszországban sem.

 

Egy jó ideje a World of Tanks tankos MMO-t fejlesztő Wargaming hirdetőpartnerei vagyunk, bár a játékaikat üzleti okokból már egy jó ideje nem hirdetjük. Ettől függetlenül rendszeresen kapunk tőlük mindenféle emaileket és instrukciókat. A mai napon egy ilyen levelet kaptunk a cégtől:

„Kedves Partner,

2022. augusztus 1-től a Wargaming partnerprogramja nem működik Oroszországban és Fehéroroszországban. Tehát az ezekből az országokból a Wargaming affiliate linkeken keresztül érkező forgalmat a továbbiakban nem fogadjuk el és nem fizetjük ki.”

Ez amúgy nem egy hatalmas, megdöbbentő bejelentés, mert a Wargaming egyébként már februárban bejelentette hivatalosan is, hogy „elhagyják Oroszországot és Fehéroroszországot.

„Számítunk arra, hogy jelentős veszteségeket fogunk elszenvedni ennek a döntésnek a közvetlen következményeként.”

Itt jelentették be egyébként azt is, hogy a Minszkben, Fehéroroszországban lévő stúdiójukat bezárják. A dolog amiatt is érdekes, mert a céget eredetileg Fehéroroszországban alapította a fehérorosz Victor Kislyi, csak 2011-ben tették át a székhelyüket a görögországi Ciprusba. Úgy látszik azonban a cég vezetősége (és esélyesen maga Kislyi, aki továbbra is rendkívül aktívan részt vesz a cég mindenféle ügyeiben) egyáltalán nem szimpatizál az orosz invázióval, mert 2022 februárjában kirúgták a cég kreatív igazgatóját, Szergej Burkatovszkijt, azért, mert az egy Facebook-kommentárjában pozitív szavakkal illette Putyin háborúját.

„Szergej a vállalat alkalmazottja, és személyes véleményét fejezte ki, amely kategorikusan nem egyezik a vállalat álláspontjával. Minden munkatársunk most arra összpontosít, hogy segítse a több mint 550 kijevi kollégánkat és családjukat… Szergej véleménye teljes mértékben ellentmond a vállalat álláspontjának. Ő már nem a Wargaming alkalmazottja.” 

A Wargaming tehát eléggé nyilvánvaló háborúellenes, de Victor Kislyi-nek nem tartania Putyin haragjától és bosszújától (aki már azért is börtönnel büntet bárkit a saját országában, ha az oroszországi háborút háborúnak hívja, a Google-t pedig kemény milliárdokkal akarja megbüntetni, hogy ezt nem cenzúrázta ki „parancsára” a ugyanezt a rendszeréből), mert a teljes cég már Görögországban van és esélyesen maga Kislyi is ott él.

A Wargaming cég egyébként már 1998 óta létezik, és első játékuk a a De Bellis Antiquitatis stratégiai társasjáték digitális verziója volt. Az igazi áttörést azonban a 2010 augusztásban megjelent free-to-play MMO tankos akciójáték, a World of Tanks hozta, amely hatalmas sikert aratott és a PC-n kívül több konzolplatformra és okostelefonokra is megjelent. A cég két másik játékot, a World of Warplanes-t és a World of Warshipet is megjelentette, a mai napig is működő World of Tanks-hoz képest azonban ezek már nem arattak hasonlóan osztatlan sikert.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu