Áremelést kapott a PlayStation 5! Mit lépett erre a Microsoft?

Hihetetlen: ez lehet az első példa arra, hogy a Sony a konzolciklus során nem árat csökkent, hanem megnöveli azt…

 

Jim Ryan, aki lassan a PlayStation Don Mattrickje lesz (az ő vezetése alatt jelentették be az Xbox One-t mint egy állandó internetkapcsolatot igénylő és a használt játékkereskedelmet megakadályozó konzol… és ezt használta ki a Sony, amire a redmondiaknak lépniük kellett), a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója a PlayStation Blogon ezzel indokolta az áremelést:

„A globális gazdasági környezet olyan kihívást jelent, amelyet kétségtelenül sokan tapasztalhattok világszerte. Magas globális inflációs rátákat, valamint kedvezőtlen valutaárfolyamokat látunk, amelyek hatással vannak a fogyasztókra és nyomást gyakorolnak számos iparágra. Ezen kihívást jelentő gazdasági körülmények alapján a Sony Interactive Entertainment meghozta azt a nehéz döntést, hogy egyes piacokon megemeli a PlayStation 5 ajánlott kiskereskedelmi árát… Az Egyesült Államokban nem lesz áremelés.”

Miközben a dollár már erősebb az eurónál, tény, hogy az ilyen-olyan áfakulcsok mellett (ugyanis államonként eltérő a mértéke az USÁban) drágább is lehetett a PlayStation 5, de eddig is azonos dollár-euró átszámítás volt, sőt, a PS5-ös játékok tíz euróval még drágábbak is errefelé. Nem kizárt, hogy Ryanék azért nem emeltek árat Amerikában, mert ott nagyobb vetélytárs az Xbox Series, és nem akarják, hogy ott is rezegjen a léc. Most felsoroljuk az érintett régiókat, az áremelés mértékét a használt pénznemben, majd a PlayStation 5 Standard Edition és a PlayStation 5 Digital Edition új árát; az új ár mindenhol már érvénybe lépett, kivéve Japánt, ahol szeptember 15-étől csavarják fel az árat:

Európa (+€50): 550/450 EUR; Egyesült Királyság (+£30): 480/390 GBP; Japán (+5000 yen): 54980/44980 JPY, Kína (+400 yuan): 4299/3499 RMB; Ausztrália (+AUD $50): 799.95/649.95 AUD, Mexikó (+MXN $1,000): 14999/12499 MXN, Kanada (+CAD $20): 650/520 CAD. Mit jelent ez ránk vetítve? Áremelést. Eddig kb. 200 ezer forintért lehetett venni egy PlayStation 5 Standard Editiont, most már 220 ezernél olcsóbban nem fogunk találni. A PlayStation 5 Digital Edition 160 ezer helyett 180 ezer körül lesz minimum, köszönhetően a selejt pénznemünknek.

A Nintendóról írtuk már, hogy nekik eszük ágában sincsen árat emelni, de a Microsofttól még nem hallottuk, hogy követik-e a Sony példáját. Örömmel írhatjuk, hogy NEM: a Windows Centralnak eljuttatott közleményében a cég ezt írta: „Folyamatosan értékeljük üzleti tevékenységünket, hogy nagyszerű játéklehetőségeket kínáljunk rajongóinknak. Az Xbox Series S ajánlott kiskereskedelmi ára továbbra is 299 dollár (250 font, 300 euró), az Xbox Series X ára 499 dollár (450 font, 500 euró).”

És ez kifejezetten ügyes lépés. A Microsoft megengedheti magának, hogy a konzolos értékesítéseken bukjon, mert a Game Passon és egyéb tevékenységein (Azure, Windows, Office…) keresztül rengeteg pénze van. De a Sony rekordprofit ellenére is árat emel? Nemrég a Meta tolta feljebb a Quest headsetek árát, úgyhogy Jim Ryan egy eléggé népszerűtlen lépést tett (a rajongóknak sem tetszik nagyon, elég a PS Blog kommentszekcióját átböngészni…), de legyünk őszinték. Ilyen eddig még nem volt a Sony történelmében. A PlayStation 4 Pro nem ér, az ugyanis egy erősebb konzol volt, így a magasabb árnak volt értelme. Közel két évvel a konzol rajtja után inkább árat csökkenteni kellene.

A végére még egy kérdés: később lesz-e szó az eredeti ár visszaállításáról, neadjisten csökkentéséről…?

Forrás: Gematsu, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu