Amber Midthunder keményen beszólt a „gyűlölködőknek”, akik a Prédát „szuper woke”-nak titulálták: „Ez nem erről szól!”

MOZI HÍREK – A Préda sztárjának, Amber Midthundernek nincs ideje a gyűlölködőkre, akik még a film megjelenése előtt „szuper woke”-nak és „b****-meg-patriarchátust” típusú történetnek bélyegezték a filmet.

 

A Préda csodákat művelt a Hulu (Európában a Disney Plus) és a Predator-franchise számára. A hónap elején megjelent film a Hulu/Disney Plus legnagyobb premierjét regisztrálta, megelőzve a streaming platform összes többi eredeti filmjét és tévéműsorát. A Préda emellett sikeresen újjáélesztette a Predator-franchise-t, amely a katasztrofálisan gyenge 2018-as The Predator című alkotás után romokban hevert, és közben sztárt csinált Amber Midthunderből.

A Préda azonban nem volt ellentmondásoktól mentes. A Préda a bejelentése óta ellenérzésekkel és gúnyolódással szembesült a szereposztása és a 18. századi helyszín miatt. Hogyan harcolhat a „primitív” komancs nemzetség egy technológiailag fejlett földönkívüli vadász ellen, vagy hogyan győzhet le egy nő egy kétméteres szörnyeteget – csak néhány kérdés a kétkedők részéről, akik láthatóan elfelejtették, hogy Dutch (Arnold Schwarzenegger) az 1987-es eredeti filmben is íjjal és nyílvesszővel és néhány rögtönzött csapdával győzte le a Predátort. Íme, amit Midthunder a PEOPLE-nak mondott egy nemrég adott interjúban:

„Az emberek mindig mondanak majd dolgokat, de ez csak zaj. Őszintén szólva, azoknak az embereknek fogalmuk sincs, miről beszélnek. Először is, nagyon büszke vagyok a filmünkre, és úgy gondolom, hogy [a rendező] Dan [Trachtenberg] egy hihetetlen filmes. Olyasmit alkotott, amire az emberek visszaszívhatják, amit mondtak.”

A Préda jelenleg a franchise legjobb, 93%-os friss Rotten Tomatoes értékelésénél tart, és gyakorlatilag mindenki, aki előítéletek nélkül nézte meg, pozitívan fogadta. Nem minden sokszínű szereplőgárdával és női főszereplővel rendelkező történet „woke”, és Midthunder szerint a Préda egyszerűen egy olyan egyéniségről szól, aki elszántan bizonyítani akarja rátermettségét.

„Azt hiszem, sokan azt hitték, hogy a filmünk valami szuper-woke, „felejtsd el a patriarchátust” típusú történet lesz, pedig egyáltalán nem erről szól. Nem egy lányról van szó, aki szembeszáll azzal, hogy a férfiak szerint mit tehet és mit nem. Szó szerint egy egyénről van szó, aki úgy érzi, hogy kihívást kapott valamire, és az emberek, akik ismerik őt, nem hiszik, hogy ez az ő hivatása. Ez sokkal személyesebb, és azt hiszem, hogy a karakteremnek sokkal nehezebb is feldolgoznia,”  – állította Midthunder.

„Ők [a komancsok] arról voltak híresek, hogy a legvadabb harcosok közé tartoznak” – mondta Midthunder az indiánok harci képességével kapcsolatos kritikai fenntartásokról. „És valóban volt női harcos társadalmuk, tehát voltak nők, akik harcoltak és vadásztak. Szóval igen, azt hiszem, ha ezt megnézzük, akkor csak [azt mondjuk magunknak], ‘Rendben, mindegy, az emberek mindig is fognak mondani dolgokat.’. Büszke vagyok arra, amit tettünk,” – tette még hozzá a színésznő.

A Préda zömében indián szereplőkkel rendelkezik, ami ritkaság egy nagy költségvetésű hollywoodi filmben, és a lépés tapsot kapott az egész iparágtól. A Préda azért is dicséretet kapott, mert elkerüli a sztereotípiákat, és árnyaltan és érzékenyen ábrázolja az őslakosokat. Amber Midthunder, aki a Fort Peck Assiniboine és Sioux törzs tagja, különösen elkötelezett volt amellett, hogy a Préda ne lankadjon az ábrázolásban.

„Nincs olyan pillanat, amikor ne gondolnék a reprezentációra, vagy arra, hogy mit érünk el vele. Különösen egy ilyen filmnél, hogy hogyan képviseli az őslakosokat, és hogy ez mit jelenthet, vagy hogy az emberek hogyan fogadják ezt, vagy hogyan érzik magukat, ha képviselik őket. Számomra ez volt a legfontosabb része a film elkészítésének.”

A Prédát, és különösen Amber Midthunder főszereplését a Predator több szereplője is dicsérte, köztük Bill Duke és Jesse Ventura. A rajongók máris folytatást követelnek, de nem valószínű, hogy Midthunder visszatér Naru szerepében, mivel a Prey befejezése tragikus véget sejtet a karakter és klánja számára, ha a Predator 2-t kanonikusnak tekintjük. Dan Trachtenberg rendező azonban több, a Prey-hez hasonló, a Predator-univerzumban játszódó kísérleti történetet ígért.

Forrás: MovieWeb 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu