Galadriel, a harcos amazon?! – A közönséget megosztja A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi sorozat

MOZI HÍREK – Még alig néhány napja elérhető A Hatalom Gyűrűi első két epizódja, már heves kritikák érték a produkciót: Galadriel sorozatbeli ábrázolása csak az egyik neuralgikus pont; az Amazon a negatív kritikák blokkolásával védekezne.

 

 

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűinek első epizódjai – amelyeknek kritikáját itt olvashatod – elhozta J. R. R. Tolkien Középföldéjének vizuálisan lenyűgöző világát az Amazon Prime Videóra. Úgy tűnik, hogy akik abban bíztak, a sorozat premierje enyhíteni fogja a rajongók fanyalgását, tévedtek: csak úgy áradnak a különböző kritikák; a szereposztással és a karakterek megváltoztatásával kapcsolatos panaszok. Az online trollok egyik célpontja Morfydd Clark, aki a sorozatban Galadrielt alakítja; de a színésznő megvédte karaktere akciójeleneteit. Ahogy a Variety-nek nyilatkozott:

„Azt mondanám, hogy a nyugalma [amit a LoTR-filmekben láthatunk] nehezen kiérdemelt” – magyarázta. „Nem hiszem, hogy a bölcsességnek erre a szintjére úgy jutsz el, hogy nem mész keresztül dolgokon.”

„Valójában arról beszél [hogy] a bölcsességgel együtt jár az ártatlanság elvesztése, ami számomra egy nagyon jó dolog volt, hogy megtaláljam a történetben. Mert mennyire vagy fiatal, ha már több ezer éves vagy? Szóval arra gondoltam, hogy milyen ártatlanságot veszített el ez idő alatt. A tündék a Harmadkorra bizonyos fokig fejlődtek. Az Első kor tündéi nagyon rendetlenek, és sokat cseszegetik egymást, és harcolnak és gúnyolódnak is. Ők Középfölde történelmét jelentik, és így örökké változnak.”

Galadriel képernyőn való megjelenésének változása egyesek számára problémát jelenthet, hiszen valóban eltér mindattól, amilyennek Tolkien megálmodta a karaktert. Ugyanakkor a sorozat készítői igyekeznek megindokolni, hogy miért olyan ez a fiatalabb Galadriel, amilyen; a kérdés csupán az, hogy a nézők képesek és hajlandóak-e elfogadni azt a döntést, hogy egy fiatal és harciasabb tündét kreáltak a Harmadkor bölcs és derűs úrnőjéből.

A Hatalom Gyűrűi még csak most kezdődött, és még hosszú út áll a szereplők előtt.

Galadriel karaktere nyilván fejlődik majd a történet során – persze kérdés, hogy milyen irányba. Ahogy a sorozat előrehalad, és a premier körüli kritikai bombázás elül, úgy lesz könnyebb képet kapni arról, hogy az Amazon mennyire jól mesélte el a történetet, és mit gondol a közönség valójában a sorozatról.

 

 

 

 

Trolltámadás lenne a sok negatív kritika? Az Amazon tiltással válaszol

 

Az Amazon úgy döntött, hogy ideiglenesen leállítja az új fantasy-sorozat véleményezésének lehetőségét. Jelenleg A Hatalom Gyűrűi Rotten Tomatoes pontszáma élesen megoszlik a kritikusok és a nézők között. A kritikusoknál a sorozat 84%-os frissességi pontszámmal rendelkezik, míg a közönség átlaga alacsony, 39%-os. A korai kritikák kedvezőek voltak, a kritikusok általában azt mondták, hogy a sorozat ígéretes kezdéssel és felépítéssel rendelkezik. De most, hogy az epizódok már kint vannak, nem egészen egyértelmű, hogy az átlagos néző vagy rajongó ugyanígy érez-e.

A „Review Bombing” jelensége az, ami akkor történik, amikor egy terméket, szolgáltatást vagy médiát elárasztanak a negatív kritikák.

Ezek gyakorta olyan személyektől származnak, akik ki sem próbálták az adott terméket vagy szolgáltatást – egyfajta protest-szavazásnak tekinthető és nem feltétlenül ad hiteles képet az adott produkció minőségéről. A Disney jelenleg is hasonló problémával szembesül a She-Hulkot – bocsánat, Amazon: Ügyvédet (brr…) bombázó trollok véleményével.

A Hatalom Gyűrűi már hónapok óta megosztott rajongótáborral néz szembe, a felháborodása mögött több ok is áll. Van, akinek az eredeti történet koncepciója nem tetszik; mások nem voltak elégedettek a lore kezelésével. Egyesek ellenérzését a színes bőrű színészek szereposztása váltotta ki. A színészek azóta megszólaltak a kérdésben, a Galadriel alakító Morfydd Clark pedig „ostobaságnak” nevezte a felháborodást.

A Prime képviselője megerősítette a Variety-nek, hogy a kritikák leállítása nem új keletű.

A névtelenül nyilatkozó szóvivő szerint a Micsoda csapat augusztusi premierjére csendben új rendszert vezettek be a kritikákra. A rendszer 72 órás késleltetéssel jár a Prime Video összes felhasználói értékelésére, amelyeket aztán a nyilvánosságra hozatal előtt átnéznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem bot vagy troll készítette őket. Úgy tűnik, hogy ez az új rendszer bevált, mivel a sorozat jelenleg 94%-os kritikai és 85%-os közönségpontszámmal rendelkezik.

Érdekes módon az Amazon nem adott semmilyen korlátozást a tulajdonában lévő IMDB értékelési rendszerére. A Rotten Tomatoes-hoz hasonlóan a Hatalom gyűrűi esetében is nagyon megosztottak a felhasználók értékelései, a többség vagy 10/10-es, vagy 1/10-es értékelést ad. Így a sorozat összességében enyhe 6,2-es értékelést kapott a felhasználók körében.

Forrás: Variety (1, 2), The Hollywood Reporter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu