Brazília gazdaságvédelmi igazgatási tanácsa áldását adta az Activision Blizzard felvásárlására!

A brazil CADE a szaúd-arábiai versenyhivatal után a második állami szervezet, ami elfogadta, hogy a Microsoft felvásárolhatja az Activision Blizzardot.

 

A VGC idézte, hogy a CADE mivel magyarázza a redmondi cégnek adott zöld utat. Ezt magyarra fordítva közöljük: „”Tekintettel a Call of Duty hatalmas népszerűségére, arra lehet következtetni, hogy ha az Activision Blizzard játékai nem lennének többé elérhetőek a Sony konzoljain, a PlayStation-felhasználók dönthetnének úgy, hogy Xboxra vagy akár PC-re váltanak, hogy továbbra is hozzáférjenek a franchise játékaihoz. Másrészt az is ésszerű feltételezés, hogy ha a közelgő Call of Duty-játékok kizárólag a Microsoft ökoszisztémájára korlátozódnának, a PlayStation márkájához hűséges játékosok egyszerűen elhagyhatnák a sorozatot, és keresletüket más, kedvenc konzoljukon elérhető játékok felé terelnék. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a Microsoft potenciálisan kifizetődőnek tartja az Activision Blizzard játékaira vonatkozó kizárólagossági stratégia bevezetését még akkor sem, ha egy ilyen irányú döntés az eladások, a felhasználók, sőt, a Call of Duty népszerűségének jelentős részének feláldozásával járhat. Egy ilyen stratégia ugyanis elméletileg hozzájárulhatna az Xbox-eladások fellendítéséhez, a Game Pass előfizetői bázisának bővítéséhez és a Microsoft ökoszisztémáján belüli hálózati hatások erősítéséhez, így rövid távon ellensúlyozhatná a játékok értékesítéséből származó bevételkiesést.

Az exkluzív játékok a Microsoft és a Sony Interactive Entertainment közötti verseny egyik mércéje, bár eddig egyetlen cég sem fejlesztett vagy szerzett olyan exkluzív játékot, amely döntően valamelyik konzol javára billentette volna a mérleget. Ennek oka, hogy a saját fejlesztésű exkluzív játékok kevésbé népszerűek és kevesebb bevételt jelentenek mint a harmadik féltől származó AAA-játékok, amelyek Xboxon és PlayStationön is elérhetőek. Mint már láttuk, a Nintendo jelenleg nem támaszkodik az Activision Blizzardtól származó tartalmakra. A Sony viszont számos előjellel rendelkezik – a világ vezető márkájának ereje több mint 20 éve, széleskörű tapasztalat az ágazatban, a legnagyobb felhasználói bázis, a legnagyobb telepített konzolbázis, az exkluzív játékok robusztus katalógusa, partnerségek több kiadóval, márkahű fogyasztók stb. – amelyeknek hozzá kell járulniuk a PlayStation versenyképességének megőrzéséhez egy lehetséges, a [felvásárlási] művelet utáni forgatókönyvben még az Activision Blizzard tartalmaihoz való hozzáférés esetleges elvesztése esetén is.

Továbbá fontos kiemelni, hogy a CADE tevékenységének központi célja a verseny védelme mint a brazil fogyasztók jólétének előmozdításának eszköze, és nem egyes versenytársak sajátos érdekeinek védelme. Végül is nem lehet szem elől téveszteni azt a tényt, hogy a 12.529/2011. sz. törvény által védett jogi eszközök birtokosa a kollektivitás, és nem a versenytárs/gazdasági szereplő mint egyéni jogalany. Ebben az értelemben bár elismerjük, hogy a PlayStation konzolok felhasználóinak egy része (a Sony-tól) úgy dönthet, hogy az Xbox-ra tér át abban az esetben, ha az Activision Blizzard játékai – és különösen a Call of Duty – kizárólagosan a Microsoft ökoszisztémájába vándorolnak, az SG/Cade nem gondolja, hogy ez a lehetőség önmagában veszélyt jelentene a konzolpiac egészének versenyére,” írta a regulátor.

Eközben a hazai pályán, az Egyesült Államokban a FTC, az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság legkésőbb november végén fog döntést hozni a közel 70 milliárd dolláros megállapodásról, írja a Dealreporter. A vizsgálatuk egyelőre személyzeti szinten folyik, de várhatóan az elkövetkező hetekben a Versenyhivatalon keresztül a biztosok elé fog jutni. A munkatársaknak állítólag jelentős aggályaik vannak, és emiatt számos, a tranzakciót ellenző versenytárssal, köztük a Sonyval és a Google-val is tárgyalt.

Az európai versenyfelügyelet november 8-áig adott ideiglenes határidőt az ügylet jóváhagyására, vagy az Egyesült Királyságban található verseny- és piacfelügyelet, a CMA példáját követhetik, hogy egy második, részletesebb vizsgálati szakasz kezdődjön el…

Forrás: VGC, VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu