Bayonetta 3: a főszereplő eredeti szinkronhangja bojkottot követel! [VIDEO]

Hellena Taylor, Cereza (azaz Bayonetta) eredeti hangja szerint egy elképesztően alacsony ajánlat miatt döntött úgy, hogy megtöri a titoktartási szerződésében előírt csendet.

 

Taylor több videót is publikált a hétvége során a Twitteren, és nem is fordítjuk le mindet, mert például a negyedikben már bibliai referencia felé hajlik a mondanivaló, de a lényeget lefordítottuk a szinkronszínész hangjának beszédéből: „A Bayonetta franchise megközelítőleg 450 millió dollárt termelt, és ebben még nincs benne a merchandiseból [a branden alapuló termékekből] származó pénz. Színészként összesen hét és fél évig képeztem magam: három évig a London Academy of Music and Dramatic Artsban Barbara Berkery hangképzőnél, négy és fél évig pedig a legendás Larry Mossnál Los Angelesben. És mit gondoltok, mennyit ér ez? Mennyit ajánlottak nekem fizetségként? A végső ajánlat az egész játékra (kivásárlásként, átalánydíjként) négyezer amerikai dollár volt. Ez sértés számomra, az időre, amit a tehetségemre fordítottam, és mindarra, amit ennek a játéknak és a rajongóknak adtam.

Arra kérem a rajongókat, hogy bojkottálják ezt a játékot, és helyette azt a pénzt, amit erre a játékra költöttek volna, adományozzák jótékony célra. Nem akartam a világot, nem kértem túl sokat, csak egy tisztességes, méltó megélhetést kértem. Amit tettek, az legális volt, de erkölcstelen. Ha valaki olyan vagy, aki törődik az emberekkel, aki törődik a körülötted lévő világgal, aki törődik azzal, hogy kinek ártanak ezek a pénzügyi döntések, akkor arra kérlek, hogy bojkottáld ezt a játékot. Az öltönyös vezetők lenyalják a krémet a torta tetejéről, nekünk pedig rohadt morzsákat hagynak. Nem félek a titoktartási szerződéstől. Még egy autót sem engedhetek meg magamnak! Mit fognak csinálni, elveszik a ruháimat? Sok szerencsét nekik,” mondta Taylor, aki tehát nem hallható a nemsokára megjelenő Bayonetta 3-ban, mert a helyét Jennifer Hale vette át (ő pedig megtiltotta neki Cereza szinkronizálását…?!).

A PlatinumGames szerint azért nem Taylor hallható a Nintendo Switch-exkluzív játékban, mert ő elfoglalt volt, mire a szinkronszínész azt mondta, hogy „ideje biztosan volt”, azaz abszolút ráért volna. Kiemelte, hogy a munka hiányából adódóan szorongással, depresszióval és öngyilkos gondolatokkal küzd, így őt eléggé megviselte, és nem csoda: egy gyors Google-keresés első találata feldobja, hogy egy szinkronhang éves amerikai fizetése 13500 és 206000 dollár között mozog. Még ha egyszeri juttatásként is nézzük, a 4000 ehhez képest elképesztően alacsony szám! És nem ez volt az első ajánlat…

De mit reagált erre a PlatinumGames? Hivatalosan semmit. Emiatt nem csoda, hogy sokan Kamiya Hideki, az IP alkotója felé fordultak, és bizony rengeteg kritika érte őt. Erre (szokásához méltóan) elkezdte blokkolni az őt kritizáló közönségét, majd azt írta, hogy „Szomorú és sajnálatos a valótlansággal kapcsolatos hozzáállás. Ez minden, amit most mondani tudok. Mellesleg, VIGYÁZZATOK A SZABÁLYAIMRA.” A kiemelt tweetjében rovaroknak nevezte azokat, akik nem tartják be az elvárásait (pl. nem japánul írnak neki). Persze a reakciója csak rontott a helyzeten, így először egy ételfotót közölt, majd megpróbált más Twitter-klienset használni (mert zavarta, hogy quote retweetek formájában sokan kritizálták, ő pedig nem tudja elolvasni azokat), majd végül limitálta, hogy csak az általa említett személyek válaszolhatnak neki. A profilját pedig korlátozta a Twitter.

Nem tudjuk, hogy mi az igazság, de Taylor lényegében a karrierjét teszi kockára a felszólalásával, és ha valóban ilyen keveset ajánlott neki a PlatinumGames (és a Nintendo; elvégre ők finanszírozhatták a fejlesztést kiadóként), az bizony a japán stúdióra vetít rossz fényt. (Pláne az október 28-án megjelenő játékra.) A munkát meg kell fizetni. Ebben mindannyian egyet tudunk érteni, nem?

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu