Nvidia GeForce GTX 4090: még nehezebb lesz szerezni belőle!

TECH HÍREK – Az Nvidia legújabb (legnagyobb, legtöbb erőt igénylő, legerősebb…) csúcskategóriás videókártyája helyett mást fog a cég nagyobb mértékben gyártani.

 

Miután az Nvidia bemutatta a GeForce RTX 4090-et, megdöbbenhettünk a teljesítményén (ehhez hasonló teljesítménybeli ugrást talán 2007-ben láthattunk a GeForce 8000-as videókártyákkal), nem nagyon lehet találni belőle a boltokban, ugyanis a népszerűségéből adódóan készlethiány keletkezett, holott az Egyesült Államokban 1600 dollárt kóstáló kártya nem éppen olcsó. (Európában ez értelemszerűen még drágább, forintban pedig nagy eséllyel ez is milliós árkategória lenne; gyors keresés után egy megyeszékhelyen található boltban egy RTX 3090-ért is 1 millió 187 ezret kérnek még mindig…)

Gondolhatnánk, hogy az Nvidia a keresletet kielégítve több AD102-es GPU-t kezd gyártani, de a pletykák szerint a TSMC-s (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) kapacitását inkább áttereli a nekik több hasznot hozó H100 Hopper GPU-kra, amik munkaállomásokba valóak. A MyDrivers szerint bár a GeForce RTX 4090 az árával nagy hasznot termel, a Hopper termékcsaládhoz képest nem eleget. Egy teljesen működőképes H100 GPU 80 gigabájtnyi HBM3-mal több tízezer dollárt kóstál, és ha a techcégek szuperszámítógépeket építenének a H100-as grafikus chipekkel, akkor az Nvidia inkább nekik kedvez, mert ebből nagyobb hasznot húzhatnak.

Az Nvidia Ada Lovelace és Hopper architektúrája is a TSMC N4 FinFET-es node-jára épül, így a tajvani chipgyártó cégnek könnyű átállni az egyik termékcsaládról a másikra, de a H100-as „csomagolása” kicsit összetettebb. Eközben Kínából például a Baidu (a helyi Google-pótló) és az Alibaba (ez pedig az Amazon ottani megfelelője) nagy előszeretettel vásárol nagy számítási teljesítményű termékeket, de az országot elvághatják a technológiától való hozzáférésétől, és a tiltás bejelentése előtt az Nvidia épp arról beszélt, hogy nagy kereslet mutatkozik a Hopper termékek iránt.

Röviden az a helyzet, hogy az alapból nem kiemelkedő példányszámban gyártótt csúcskategóriás videókártyákból még nehezebb lesz találni a boltokban (errefelé pedig alapból nem sokan fogják tudni megengedni maguknak… mert ugye jobban teljesít).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu