Az Activision Blizzard felvásárlása igencsak árt az iparágnak – állítja a PlayStation

A Sony láthatóan komoly erőforrásokat mozgat meg azért, hogy megakadályozza az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlását.

 

 

Az Egyesült Királyság egyik szabályozó hatósága közzétette a Sony válaszát a Microsoft folyamatban lévő Activision Blizzard felvásárlására. A korábban bizalmasan kezelt észrevételek most nyilvánosságra kerültek, és átfogó betekintést nyújtanak a Sony állításainak sajátosságaiba a videójátékok történetének legnagyobb üzletével kapcsolatban.

A Microsoft tervezett 68,7 milliárd dolláros felvásárlását jelenleg 16 ország szabályozó hatóságai vizsgálják, Szaúd-Arábia és Brazília már jóváhagyta.

A Microsoft szerencséje azonban fogy, ahogy a szkeptikusabb kormányok előrehaladnak a vizsgálatokkal. Az egyik ilyen szerv az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA), amely a múlt hónapban felkérte a nyilvánosságot, hogy nyilvánítson véleményt a Microsoft egyesüléséről. A felhívást egy Issues Statement követte, amely az előzetes aggályokat vázolta fel, megismételve Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatójának hasonló retorikáját, aki a Call of Duty franchise-t tette a jogi konfliktus gyújtópontjává.

Phil Spencer, az Xbox vezetője és Ryan egyre gyakrabban nyilvánosan hangoztatják nézeteiket. Ennek oka, hogy a két fél közötti kezdeti tárgyalásokon nem sikerült megegyezniük. A CMA legutóbbi publikációi a Sony és a Microsoft által felhozott érvek eddigi legátfogóbb részleteit tartalmazzák. A Sony összefoglalója a CMA megállapításainak határozott megerősítésével kezdődik. Kijelenteni, hogy „határozottan úgy véli, hogy a tranzakció ártani fog a versenynek, az iparági résztvevőknek, az innovációnak és a fogyasztóknak”.

 

A játékipar fejőstehene, a Call of Duty

 

A Sony ezután rögtön rátér aggodalmának lényegére, rámutatva a Call of Duty-ra, mint az Activision katalógusának olyan elemére, amely „pótolhatatlan”, ha egy platform valaha is elveszítené az értékesítés lehetőségét.

A PlayStation-tulajdonos kitart amellett, hogy a Call of Duty „a Microsoft kizárólagos ellenőrzése alá kerülésével” az egyik fő versenytárs „példátlan tartalmi előnyre” tesz szert. További részletek arra utalnak, hogy október 28-án, amikor ezeket az észrevételeket a CMA-hoz benyújtották, a Sony-t nem győzték meg az ígéretek, hogy a Call of Duty továbbra is a PlayStation rendszerén marad. A Sony kifejezetten arra hivatkozott, hogy a Microsoft nem vitatja azon szándékát, hogy „az Activision-tartalmakat kizárólag a Game Passra” teszi, és ezt követően kizárja ezeket a tulajdonságokat a PlayStation Pluson való megjelenésből. A Sony a továbbiakban részletezi, hogy véleménye szerint az üzlet jóváhagyása kárt okozna a fogyasztóknak, a versenynek és a független fejlesztőknek.

Az indoklásban szerepel az az értékelés, hogy ha a Call of Duty exkluzívvá válna, „a PlayStation-felhasználók jelentős része valószínűleg Xboxra váltana”. Továbbá, hogy a felvásárlás „a többjátékos előfizetési szolgáltatások iránti keresletet az Xbox/Game Pass felé terelné”, ami rosszabb üzleti környezetet eredményezne a független fejlesztők számára, akiknek előnyös a Game Pass és a PlayStation Plus közötti egészséges verseny.

A Microsoft álláspontjának kritizálása után a Sony azzal zárja észrevételeit, hogy az ügylet „kritikus pillanatban fenyegeti a játék ökoszisztémát.”

Valószínűleg nehéz lesz azonban leküzdenie a játékközösség egyes tagjainak képmutatással kapcsolatos vádjait. Sokan rámutattak ugyanis, hogy a PlayStation agresszívan használja az exkluzív tartalmakat a fogyasztók vonzására.

Forrás: GOV.UK

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu