Quake 1: Ray Traced: már az első Quake is sugárkövetéssel játszható [VIDEO]

Az id Software első, valóban három dimenziós belső nézetes lövöldözős játéka is sugárkövetéssel (ray tracinggel) futtatható, ha megvan hozzá a hardverünk.

 

Az eredeti Quake engine (amit id Tech 2-nek is nevezhetnénk, de a Quake II kódjának alapja kissé eltérő GPL-ben lett kiadva…) már régi technológia, és 1996-ban, a játék megjelenésekor még sehol sem volt a ray tracing technológiája, amit egy mod segítségével a játékba tehetünk, hogy az eredeti megvilágítás helyét a sugárkövetéses fények vegyék át. A modder, sultim_t, jártas a témában, ugyanis a DOOM és a Half-Life 1 esetében is hasonló grafikai tuningot készített a két klasszikus FPS-nek.

A Quake esete egyedi: itt ugyanis az id Software direkt sötétebbre (és emiatt valamelyest ijesztőbbre) vette a stílust, és a mod telepítésével a sugárkövetést kapó környezet inkább színtelennek és orvosilag sterilnek hat. Erre viszont van egy megoldás, ugyanis az rt_sky opció alapból 9-esre lett állítva, és egy YouTube-komment szerint érdemes ezt 1-esre letekerni egy konzolsorba beírt utasítással, mert így nem lesznek a külterületek túlzottak fényesek és elmosottak. A nap árnyékait az rt_sun 1-gyel lehet bekapcsolni, a bloom hatást az rt_bloom_intensity 0-val érhetjük el, vagy ha gyengítenénk rajta, állítsuk 0.5-re. Ha esetleg egy kisebb, zseblámpás megvilágítást igényelnénk, rt_flashlight a megoldás.

Lassan bezárul a kör, hiszen több játékosnak is először a Quake 2 RTX-ben volt lehetősége átélni, hogy a sugárkövetés miképp ad erősebb látványvilágot egy 20+ éves játéknak is. Addig is itt további tippeket kapunk a beállításokhoz a legjobb eredményekért, a modot magát pedig a Githubról lehet letölteni; itt azt is láthatjuk, hogy miképp kell applikálni például a Steamen levő eredetibe.

Tény, hogy ehhez azért egy modernebb videókártyára szükség van, és akkor már nem biztos, hogy valaki a Quake-en játszana, de azért örülünk annak, hogy a múlt játékai is kellő törődést kapnak (a Quake ugyebár egy remastert is kapott).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu