FromSoftware: alacsony fizetés, kevésbé baj a túlórázás

A Gamesindustry cikkében a FromSoftware alkalmazottai beszélnek pl. az erőltetett menetről és a büntetésekről.

 

A publikáció névtelen forrásaira hivatkozva beszél arról, hogy a túlórázás általában csak a stúdió játékainak fejlesztése során a célegyenesben szokott bekövetkezni, de ez az alkalmazott beosztásától függ. A japán játékipar nem olyan őrült mint más iparok az országban. Japán sok ünnepnappal rendelkezik, és van egy olyan szabály, miszerint a FromSoftware stábja este 10 óránál nem maradhat tovább, és az esetek 90%-ban a határidő este 9 óra. Nem sok túlóráról esett szó.

A megjelenéseik kritikus szakaszában gyakran kora reggel is kellett dolgozni a túlórákon túl, de ez két-három hónapon át tart. A túlórázás nem történik napi szinten, hanem akkor, amikor a kiadónak ellenőrizni kell a játékot, és ez általában a megjelenési dátum előtti két-három hónapban szokott bekövetkezni. A fizetések körül viszont már nagyobb elégedetlenség tapasztalható, ugyanis az általános évi fizetés 25 ezer dollár körül van (tehát évi 10+ millió forint), de eközben a SEGA által birtokolt Atlusnál, ami szintén tokiói játékfejlesztő és kiadó, az átlag 38 ezer dollár (15,2 millió forint) körül van.

A túlórázás általában a fizetés alaprésze, kivéve, ha éjfél után benn marad valaki, de valamiért az alap órabérnek mindössze felét éri az ilyen plusz munka. A retribúció, a büntetés alacsony mértéke szokatlan, hiszen az Elden Ringből már 17,5 millió példány kelt el, és ezzel a stúdió leggyorsabban fogyó játéká vált, továbbá a Sony-tól és a Tencenttől is befektetést kapott a cég, nem beszélve a PlayStation Studios vezetőjétől, Hermen Hulsttól hallottaktól (kiterjedtebb együttműködés, esetleges transzmédia-lehetőségek). Ez azért is baj, mert a tokiói megélhetés (lakhatási költségekkel) nem olcsó.

A stúdió nem válaszolt a Gamesindustry írására. De azért ez kissé érdekes: most van egy kiemelkedően jól fogyó játékuk, és ennek ellenére is elmarad az átlagfizetés kb. 50%-kkal attól, amit egy másik cég kínál ugyanabban a városban? Márpedig a munkát érdemes lenne anyagilag is megbecsülni.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu