Steam Deck: a Direct3D 12 Vulkan-támogatása jobb teljestményt hoz

A VKD3D-Proton 2.8 megjelent, és a Steam Deck felhasználóinak több játékban is erősebb teljesítményt jelent.

 

A Steam Deck alapból Linux-alapú operációs rnedszerrel érkezik, és a Proton támogatási réteg segítségével fut rajta sok játék. Most viszont a Direct3D 12 is támogatott a Vulkanon a Protonban, írja a Phoronix, így a Valve Steam Play segítségével a Linuxos rendszeren belül Windowsos játékok is elindíthatóak. Engedélyezi a VK_EXT_descriptor_buffer kódot, ami levesz a processzor nyakára eső terhelésből egy kiadós részt. A Radeon Vulkan (RADV) frissítésű Mesa driver és a Steam Deck frissítésével együtt a teljesítmény jobb lehet, és az Nvidia, továbbá az Intel driverei a Vulkanban hasonlóan frissítve lesznek.

Vannak hibák, amiket figyelembe vettek: a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales esetében a GPU nem megy, a Borderlands 3-ban a fegyverek sebzése RADV-n renderelési hibát okoz, és még az átméretezhető BAR (ez az Nvidia GPU-in használt technológia) használatával még dolgozni kell, ugyanis a maximum 4 GB VRAM-mal rendelkező GPU-k nem kísérlik meg ennek használatát, így kifogyhatnak a memóriából. Az Age of Empires IV-ben még kiakad a GPU, a mesh shaderek implementációja kissé hibás, az Arcon a Resident Evil: Village nem bootol, a The Witcher 3 kurrens-gen frissítése hibázik. A RADV-n minden funkció a sugárkövetést leszámítva jó, de a Hairworks az Nvidia GPU-in kiakad, néhány sugárkövetéses opció megy, más pedig nem (a GI igen, az AO nem).

A ID3D12Device1::SetEventOnMultipleFenceCompletion() implementálva lett, a SetEventOn(Multiple)FenceCompletion pedig még nem. A Gears 5 kiakad az elindításakor, de a VKD3D-Proton 2.8 a Marvel’s Spider-Man Remasteredet, a The Witcher 3-at, az Age of Empires IV-et, a Borderlands 2-at, a Resident Evil: Village-et és a Guardians of Galaxy-t teljesítményében javítja. A GitHubon láthatjuk a programkódot.

Lényegében azon van a hangsúly, hogy a Linuxos operációs rendszerek is lassan eljutnak arra a pontra, hogya Windowsra készített játékok is képesek megfelelően futni egy kis pluszmunkával.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu