James Cameron szerint az Avatar: A víz útja más, mint a szuperhősfilmek, elmondta, miért

MOZI HÍREK – James Cameron elmagyarázza, hogy az Avatar: A víz útja a szuperhősfilmekhez képest sokkal reálisabb megközelítéssel bír.

 

Az Avatar: A víz útja egy idegen világ fantasztikus megközelítésével tudta megragadni a nézők fantáziáját, de ez még nem minden. A film írója és rendezője, James Cameron elárulta, hogy nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy történetét egyfajta realizmusra alapozza, megmutatva, hogyan küzdenek hétköznapi emberek a valós élet problémáival, miközben otthonuk védelméért harcolnak. Ez adja az Avatar: A víz útja című filmnek azt az egyedi vonzerőt, ami megkülönbözteti a többi szuperhősös témájú franchise-tól. Ehhez képest Cameron azt állítja, hogy franchise-ának erősebb a valóságalapja, mivel jobban szól a mai problémákról, amelyekkel mindannyiunknak szembe kell néznünk.

A TheWrapnek adott interjújában James Cameron megjegyezte, hogy bár szereti a szuperhősfilmeket, az Avatar: A víz útja és a következő három folytatását kifejezetten úgy alkotta meg, hogy a karakterek számára sokkal átélhetőbb kihívásokat jelentsenek.

„Ezek nem rendkívüli problémák. Nem valami olyan fickóval állnak szemben, aki megpróbálja meghódítani a galaxist” – mondta. „Valódi problémáik vannak. És nem a szuperhősös filmeket akarom becsmérelni. Imádom őket, ők a mi modern mítoszaink és legendáink, ők a görög istenek harca. Szeretjük ezeket a dolgokat, de én nem ilyen filmet akartam csinálni.”

Miközben hangsúlyozta, hogy nincs problémája a szuperhősfilmekkel, Cameron az Avatar globális vonzerejéről beszélt. Megjegyezte, hogy az Avatar világsikerét az hozta meg, hogy valóban példátlan módon tudott kapcsolatot teremteni a közönséggel. Kiemelte, hogy bár a film az Egyesült Államokban belföldön nagyon jól teljesített, a pénz háromnegyedét az országon kívül hozta, valószínűleg a családról és a kapcsolatokról szóló univerzális témái miatt.

Cameron mindig is arról volt ismert, hogy a filmes történetmesélés határait feszegeti, és ez alól legújabb projektje sem kivétel. Mind saját, tinédzserként, mind pedig később apaként szerzett személyes tapasztalataiból merített a központi történet megalkotásához, amely Jake Sully (Sam Worthington) és Neytiri (Zoe Saldaña) körül forog, akik igyekeznek egyensúlyt teremteni családi kötelezettségeik, valamint a népük és közösségük iránti felelősségük között.

„Most nem tudok beszélni az egyéni kulturális korlátjaikról, hogy ez hogyan működik, csak a saját tapasztalatomról tudok beszélni, mivel tinédzserként az egyenlet mindkét oldalán voltam, amit az emberek nem értettek meg – úgy értem, először is, minden tinédzser úgy érzi, hogy nem tartozik oda, nem illik bele, de ha művész vagy egy nagyon sportos középiskolába jár, akkor sokat verik, és keresed a többi kívülállót” – mondta Cameron. „Az apám nem értett meg engem. Anyukám igen, mert ő is művész volt.”

„Aztán ennek a másik oldalát megélni ötgyermekes apaként, és látni, hogy a gyerekeim hogyan küzdenek a maguk különböző módján, mind különböző módon, mert mind különböző emberek, szóval ez mind nagyszerű alapanyag volt. Mindezt egy fantasztikus bolygóra helyezed, ahol csodálatos kilátás nyílik, de a földre helyezed, és azt mondod, hogy ezek valódi emberek. Lehet, hogy kilenc láb magasak és kék macskafarokkal, de ők valódi emberek, mert valódiaknak érzik magukat. A problémák, amelyekkel szembenéznek, valódiak.”

Cameron ezen a szemüvegen keresztül egy hihetetlenül erőteljes történetet hoz létre az önfelfedezésről, a kitartásról és a családi értékekről, és a nézők számára egy nehéz, mégis jelentőségteljes téma izgalmas feltárását nyújtja. Az Avatar: A víz útja már csak a mozikban látható.

Forrás: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu