Az Egyesült Királyságban nem nyerte meg az évet a PlayStation 5!

Miközben a PlayStation 5 átlépte a 30 milliós értékesítést (és Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója szerint többet nem lesz szó készlethiányról sem), a konzol az egyik legfontosabb piacon nem volt képes az első helyen végezni.

 

A Gamesindustry a GfK értékesítési adataira alapozva közölte, hogy az Egyesült Királyságban a konzolok értékesítésében a legjobb eredményt a Nintendo Switch érte el, de azért üröm az örömben, hogy a 2021-es adatokhoz képest a hardveres eladások 29%-kal csökkentek. Nem lehet azt mondani viszont, hogy a Switch utcahossznyi előnnyel vitte el az évet, ugyanis a Nintendo Switch, a második helyen végző PlayStation 5, illetve a dobogó harmadik fokát elfoglaló Xbox Series között nem volt jelentős különbség (a három konzol közötti különbség kevesebb mint 60 ezer egység). A zuhanást a PlayStation 5 készlethiánya, illetve a Switch iránti csökkenő kereslet hozta össze. (A Switch már lehagyta a PlayStation 4 összeladásait, szóval jogos, ha szűkül a piac az új vásárlók felé.)

A játékeladások tekintetében is van egy kisebb csökkenés: összesen 34,2 millió játékot vásároltak az Egyesült Királyságban (de itt hozzá kell tenni, hogy ez csak a bolti, lemezes példányokat, továbbá a legtöbb, ismert kiadó által biztosított digitális értékesítéseket veszi figyelembe, így valamelyest torzulhatnak az adatok). Első olvasatra nem rossz, de azért ez is kb. 6%-os visszaesésnek tekinthető. Itt is azért van egy kis meglepetés a toplistában.

Nem a Call of Duty: Modern Warfare II vitte el az évet, de azért a második helyet az Activision Blizzard játéka megszerezte. A lista tetején az Electronic Arts utolsó FIFA-játékát, a FIFA 23-at láthatjuk, de mivel az angolok odavannak a fociért, nem csoda, ha ekkora kereslet volt iránta. A pódium harmadik helyére a LEGO Star Wars: The Skywalker Saga állt fel. Őket az Elden Ring, a Grand Theft Auto V, a God of War: Ragnarök, a FIFA 22, a Horizon Forbidden West, a Red Dead Redemption 2 és a Nintendo Switch Sports követi.

Végezetül egy újabb csökkenés 2021-gyel összevetve: 9,2 millió kiegészítő (kontroller, tok, fejhallgató) fogyott, 13%-kal kevesebb mint egy évvel korábban. A fehér DualSense kontroller volt az éllovas, megelőzve a fekete verziót.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu