Az Nvidia is letette a garast a ChatGPT mellett; megint hiány keletkezhet!

TECH HÍREK – A cég szerint a GPU-ik iránti kereslet meghaladja a kínálatot, ugyanis a techóriások többezer mesterséges intelligenciás chipet fognak alkalmazni nemsokára.

 

A ChatGPT mellett a további nyelvi, képes és videós alkotásra használatos eszközök is a mesterséges intelligencia feldolgozási erejére támaszkodnak, és errefelé rejlik az Nvidia erőssége. Ezért a nagyobb, a ChatGPT-t alkalmazó tech cégek (mint például a Microsoft) az Nvidia GPU-it használják, hogy a növekvő MI-s igényeiknek megfelelő erőt tudjanak biztosítani. Ez ahhoz vezethet, hogy az ilyen technológiával felvértezett videókártyák körül hiány keletkezhet a következő hónapok folyamán.

A FierceElectronics írt arról, hogy az OpenAI a ChatGPT-t tízezer Nvidia GPU-n edzette, de mióta a nyilvánosság is felfigyelt rá, túlterheltté vált a rendszer. Ezért vezette be az OpenAI a ChatGPT Plus előfizetést, ami havi 20 dollárt, 8 ezer forintot kóstál, és ezzel nem csak hozzáférést kapunk a szerverekhez még túlterheltség esetén is, de gyorsabb válaszidőt és az új funkciókhoz, fejlesztésekhez korábbi hozzáférést kapunk a pénzünkért. „Lehetséges, hogy a jövőben a ChatGPT vagy más mély tanulási modellek más gyártók GPU-in is betaníthatók vagy futtathatóak lesznek, jelenleg azonban az Nvidia GPU-it széles körben használják a mély tanulási közösségben a nagy teljesítményük és a CUDA-támogatásuk miatt. A CUDA az Nvidia által kifejlesztett párhuzamos számítási platform és programozási modell, amely hatékony számításokat tesz lehetővé a cég GPU-in. Számos mélytanulási könyvtár és keretrendszer, például a TensorFlow és a PyTorch beépített CUDA-támogatással rendelkezik, és Nvidia GPU-kra optimalizált,” írja a site.

A Forbes arról ír, hogy a Microsoft és a Google is ChatGPT-féle LLM-et (nyelvi tanulási modellt) fog a keresőmotorjába integrálni. A Google esetében ha minden egyes kereséshez mellékelné ezt a techhnológiát, akkor 512820 A100 HGX szerver kellene neki összesen 4 millió 102 ezer 568 A100 GPU-val, ami hálózati- és szerverköltségek esetében is kb. 100 milliárd dolláros tőkebefektetés lenne, és a site szerint ez soha nem fog megtörténni. Az Investing.com pedig azt hozza fel, hogy a ChatGPT bétája során használt 10 ezer Nvidia GPU helyett most már 25 ezernél tart a cég: „Úgy gondoljuk, hogy a GPT 5 jelenleg 25 ezer GPU-n (körülbelül 225 millió dollárnyi Nvidia hardveren) zajlik, és a következtetési költségek valószínűleg sokkal alacsonyabbak, mint néhány általunk látott szám. Ennek csökkentése kritikus fontosságú lesz a felhős titánok „keresési költségei” vitájának megoldásában.”

A játékosok félhetnek: az Nvidia GPU-kínálata a kínai újév miatt ritkább ebben az első három hónapban, ami a high-end kártyákat érinti a leginkább. Ezeknek pedig jobb MI-kapacitása van mint a szerveres hardvernek, mégpedig töredék árért, és ezeket felvásárolhatják a cégek…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu