További áremelésekhez vezet az Nvidia elkötelezettsége a ChatGPT mellett!

TECH HÍREK – A Samsung és az SK Hynix nem csak az SSD-k körül, hanem a DRAM-ok esetében is árat kell, hogy emeljen. A HBM3 ára ötször magasabb lett az Nvidia-ChatGPT páros miatt.

 

Mostanában beszámoltunk arról, hogy az Nvidia mennyire kiáll az OpenAI ChatGPT-je mellett, illetve azt is kiemeltük, hogy a cég videókártyáit elkapkodhatják a cégek a mesterséges intelligenciában felmutatott teljesítménye miatt. Erre reagálnak a DRAM-gyártók, ugyanis elkezdték a nagy sávszélességű memóriájukat (a HBM-eket) drágábban értékesíteni. Ezek pedig szükségesek az Nvidia MI-s GPU-inak létrehozásához.

A BusinessKorea, egy dél-koreai site írt arról, hogy az SK Hynix és a Samsung is áremelést hajtott végre a memóriával kapcsolatos alkatrészeiken, így a HBM-ekért is sokat kérnek. Állítólag az Nvidia felkérte az SK Hynixet a HBM3 gyártásának növelésére, de például az Intel is efelé tapogatózik, így nem biztos, hogy a cég a kapacitásával eleget tud gyártani. Így akár ötször többet is elkérhet a HBM3-as memóriákért.

„A ChatGPT, egy mesterséges intelligencia (MI) chatbot megjelenése lehetőséget biztosít a koreai memóriachip-gyártók számára egy új üzletág létrehozására. A ChatGPT a szupernagy MI segítségével rengeteg adatot tanul meg, és természetesen válaszol a kérdésekre. A DRAM adatfeldolgozási sebessége fontos lett a jobb és gyorsabb ChatGPT szolgáltatásokhoz. A koreai vállalatok gyártják az ehhez szükséges nagy teljesítményű DRAM-okat. Az Nvidia, a világ legnagyobb GPU-gyártója az SK Hynixet kérte fel a legújabb termék, a HBM3 chipek szállítására. Az Intel, a világ első számú szerver CPU-gyártója szintén keményen dolgozik azon, hogy az SK Hynix HBM3-mal felszerelt termékeit értékesítse. Egy iparági bennfentes szerint „a HBM3 ára akár ötszörösére is emelkedhetett a legnagyobb teljesítményű DRAM-hoz képest”,” írta a site.

A HBM2 és a HBM2e, a két régebbi standard, amik az Nvidia Ampere és Volta GPU-in bukkantak fel, szintén biztosítanak MI-lehetőségeket, és ezek iránt is nagy a kereslet. Mivel az SK Hynix a piac 60-70%-át fedi le, nem kizárt, hogy itt is áremelés lesz…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu