Pénzvisszatérítésre utasította a Sony-t egy bíróság a FIFA lootboxai miatt!

Ki kellene mondani világszerte, hogy az Electronic Arts (pontosabban az EA Sports) és a Take-Two (2K) évente sportjátékaiban igenis szerencsejátéknak kéne nevezni az Ultimate Team és MyTeam játékmódokat és azok mutánsait…

 

Egy osztrák site, a Notebook Check írt arról, hogy egy bíróság a szomszédunkban arra utasította a Sony-t, hogy fizesse vissza a játékosoknak az Ultimate Team játékmódban a PlayStation Store-on vásárolt lootboxok árát, ugyanis a határozatuk értelmében az Electronic Arts UT módjai szerencsejátéknak bizonyultak. A kiadó amúgy degeszre keresi magát az Ultimate Teammel (és kérdés, hogy mikor fogják szépen beleerőltetni az alájuk tartozó Codemasters F1-adaptációiba, esetleg a WRC-be…), ugyanis vannak olyan sportrajongók (főleg a FIFA, vagyis idéntől már EA Sports FC és a Madden NFL esetében), akik évente újra és újra nem kevés pénzt dobnak ki az ablakon a lootboxokra.

Régebben volt már vita a lootboxokról, de erre csak annyit mondott az Electronic Arts a szülőknek, hogy a gyermekeknek nem lenne szabad a pakkokat megvásárolniuk, viszont egy korábbi alkalmazottukról kiderült, hogy a ritka Ultimate Team kártyákat értékesítette, így tényleg nincs kiemelkedő különbség a lootboxok és a szerencsejátékok között. (Pláne azért, mert az Ultimate Team és a MyTeam is úgy lett megtervezve, hogy addikciót okozzon, és a fiatalok esetében ez hatványozottan káros tud lenni a fejlődésük szempontjából is…)

Mivel a keresetet egy kisebb csoport adta csak be, a Sony-nak nem kell nagyon sok pénzt fizetnie (338 euró 26 cent… egy PS4 ára!), de ezt mindenféleképpen fellebbezni fogja, mert ha a cég ezt elmulasztja, többen is felbuzdulhatnak a lootboxok kapcsán, hogy pert indítsanak szerencsejátékot kiáltva, és ebben a Sony mellett a Microsoft is érintett lehet (mert például a FIFA játékokat gyakran veszik Xbox konzolokra is). Az ítéletre amúgy sem az Electronic Arts, sem a Sony nem reagált. A FIFA pedig nem is fog: a FIFA 23, a tavaly megjelent játékuk volt az utolsó, amit az Electronic Artsszal közösen hoztak össze.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu