Resident Evil 4 Remake – Újraéledt horror egy szebb és borzalmasabb világban

TESZT – A Resident Evil 4 Remake egy merész vállalkozás a Capcom részéről, hiszen az eredeti játékot sokan tartják a sorozat csúcspontjának. A remake nem csak modernizálta a grafikát és a játékmenetet, hanem át is írta a történetet és a karaktereket. De vajon ez elég ahhoz, hogy meggyőzze a régi rajongókat és vonzza az újakat? Az egyértelmű, hogy Capcom újraértelmezte az egyik legnépszerűbb horror játékát, de vajon sikerült megőriznie az eredeti varázsát?

 

 

A Resident Evil 4 eredetileg 2005-ben jelent meg PlayStation 2-re és GameCube-ra, majd később több más platformra is átportolták. A játék főhőse Leon S. Kennedy, egykori rendőr és túlélője a Raccoon City-i incidensnek, aki most az Egyesült Államok elnökének közvetlen beosztottja. Feladata megmenteni az elnök lányát, Ashley Grahamet, akinek nyomára egy elszigetelt európai faluban bukkan rá. Itt szembesül azzal, hogy valami nagyon nincs rendben a falusiakkal…

A Resident Evil 4 Remake most, 2023-ban jelent meg PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re (valamint PC-re), mintegy 18 évvel az eredeti után. A remake nem csak feljavította a látványvilágot és bevezette az új generációs konzolok képességeit kihasználó funkciókat (pl. ray tracing), hanem teljesen újraalkotta a játékot. Új szinkronszínészekkel dolgoztak (a régiek közül csak Paul Mercier maradt Leon hangja), átírták a dialógusokat és néhány jelenetet (pl. Luis Serra halála), valamint hozzáadtak vagy elhagytak néhány elemet (pl. nincs már QTE vagy Buhonero). De vajon ezek az újdonságok javították vagy rontották el az élményt? Nézzük meg közelebbről!

 

 

Leon, de megváltoztál!

 

Az első dolog, ami szemet szúrhat az eredeti játék ismerőinek, az Leon kinézete és viselkedése. A remake-ben Leon sokkal realisztikusabban néz ki (a fejmodellje hasonlít Paul Mercierre), de nem csak külsőleg változott meg. Hangja is mélyebb lett (Mercier most már idősebb hangot ad neki), valamint sokkal komolyabb és kevésbé vicces lett.

Az eredeti játékban Leon gyakran beszólt vagy poénkodott még akkor is, ha veszélyben volt vagy borzasztó dolgokat látott (pl.: “No thanks bro”, “Your right hand comes off?”, “Where’s everyone going? Bingo?”). Ezeknek a humoros beszólásoknak nagy rajongótábora volt (és van), mert hozzáadtak Leon karakteréhez és a játék hangulatához. A remake-ben viszont Leon sokkal kevesebbet beszél és sokkal komorabb lett. Ez talán jobban illik a realisztikusabb grafikához és a sötétebb tónushoz, de sokan hiányolhatják az eredeti Leon lazaságát és humorát.

Másik fontos különbség, hogy Leon nem csak a kinézetében és a viselkedésében változott meg, hanem a kapcsolataiban is. Az eredeti játékban Leon és Ashley között volt egyfajta flörtölés (pl.: “So it’s true that all the women in this world fall for you?”, “You pervert!”), ami néha vicces vagy ciki volt. A remake-ben viszont ezeket a párbeszédeket kivették vagy átírták (pl.: “You’re not like them.”, “You’re not so bad yourself.”), hogy inkább egy baráti vagy testvéri kapcsolatot sugalljanak.

Egy másik fontos kapcsolat Leon és Ada Wong között van. Az eredeti játékban Ada egy titokzatos nő volt, akivel Leon már találkozott Raccoon City-ben, de nem tudta pontosan, hogy milyen oldalon áll. Ada többször is segítette Leont (pl.: megmentette Krauser támadásától), de végül kiderült, hogy ő küldte el Krausert Leont megölni. Ada mégis megsajnálta Leont és elárulta Saddlert (a főgonoszt), valamint átadta neki egy rakétavetőt. A remake-ben Ada szerepe hasonló maradt, de néhány részletet megváltoztattak. Például Ada most már nem hagyja ott Leont egy csónakban (ami sokak szerint logikátlan volt), hanem helikopterrel menekül el vele.

A remake-ben Leon karaktere tehát megkomolyodott, de nem lett tőle feltétlenül érdekesebb. Sokan szerették az eredeti Leont pont azért, mert nem vette túl komolyan magát vagy a helyzetet, hanem próbált viccelődni vagy flörtölni még akkor is, ha borzasztó dolgok történtek körülötte. Ez adott neki egyfajta bájt és humort, ami megkülönböztette más Resident Evil karakterektől. A remake-ben viszont Leon elvesztette ezt az oldalát és inkább egy tipikus akcióhős lett.

 

 

Újragondolt történet

 

A Resident Evil 4 Remake nem csak Leont változtatta meg, hanem az egész történetet is újraírta. A remake-ben több információt kapunk arról, hogy miért rabolták el Ashleyt (az elnök lányát), hogyan került Luis Serra (egy spanyol rendőr) a faluba, miért van ott Jack Krauser (egy amerikai katona) vagy miért érdekelte Adat Wongot a Las Plagas (a parazita, ami átvette az irányítást a falusiak felett).

A remake-ben több jelenetet is átalakítottak vagy hozzáadtak, hogy jobban bemutassák ezeket az információkat. Például most már látjuk azt a videót, amin Ashleyt elrabolják Krauserrel együttműködve. Vagy azt a jelenetet, ahol Luis Serra felkeresi Ramón Salazart (a falu uralkodóját), hogy beszéljen vele a Las Plagas-ról. Vagy azt a jelenetet, amikor Ada Wong találkozik Osmund Saddlerrel (a szekta vezetőjével), és megpróbálja ellopni tőle a Las Plagas mintát.

A folytatásban a történet sokkal összetettebb és logikusabb lett, mint az eredetiben. Több összefüggést és motivációt kapunk a karakterek cselekedeteihez. Például most már tudjuk, hogy Krauser miért akarta megölni Leont (mert féltette Adát), vagy hogy Luis Serra miért segített Leonnak (mert ő volt az egyik kutatója a Las Plagas-nak).

A történet tehát részletesebb és érdekesebb lett, de nem feltétlenül jobb. Sokan szerették az eredeti történetet pont azért, mert egyszerű és szórakoztató volt. Az eredeti történetben nem kellett sokat gondolkodni vagy magyarázkodni, hanem csak élvezni a kalandot és a horror-t. A remake-ben viszont a történet sokkal komolyabb és bonyolultabb lett, ami néha elveszi a játék lendületét vagy varázsát.

 

 

Megújult játékmenet

 

A Resident Evil 4 Remake nem csak a grafikát és a történetet változtatta meg, hanem a játékmenetet is. A remake-ben sokkal több lehetőségünk van arra, hogy hogyan küzdjünk meg az ellenségekkel vagy hogyan oldjuk meg a rejtvényeket.

Emellett sokkal több fegyvert használhatunk, mint az eredetiben. Nem csak pisztolyokat, puskákat vagy gránátokat vehetünk elő, hanem késeket, csákányokat vagy láncfűrészeket is. Ezekkel nem csak támadhatunk, hanem védekezhetünk is. Például, ha egy falusi ráveti magát ránk, akkor kiszabadíthatjuk magunkat egy késsel vagy elvethetjük magunktól egy csákánnyal.

Továbbá immár sokkal többféle módon léphetünk interakcióba a környezetünkkel. Nem csak ajtókat nyithatunk ki vagy ládákat törhetünk össze, hanem felmászhatunk épületekre vagy átmászhatunk kerítéseken. Ezekkel nem csak felfedezhetjük a területet, hanem elkerülhetjük vagy meglephetjük az ellenségeket. Például, ha egy spanyol paraszt üldöz minket, akkor felugorhatunk egy tetőre vagy átbújhatunk egy ablakon.

Végül sokkal több változatosság van a játékmenetben. Nem csak lövöldözni vagy menekülni kell egész idő alatt, hanem néha más tevékenységeket is végezni kell. Például néha beszélgetnünk kell más karakterekkel (pl.: Luis Serra), néha rejtvényeket kell megoldanunk (pl.: Salazar kastélya), néha pedig titkos területeket kell felfedeznünk (pl.: Buhonero boltja).

Tehát a játékmenet sokkal gazdagabb és izgalmasabb lett, mint az eredetiben. Sokkal több lehetőségünk van arra, hogy az egyéni játékstílusunkat kamatoztassuk és arra, hogy milyen stratégiát alkalmazunk, ezen a téren tehát egyértelmű a fejlődés.

Ugyanakkor vannak meglepő negatívumok is. Talán apróságnak tűnik, de elég meghökkentő visszalépés, hogy az ajtó nem tudunk átlőni és így leteríteni az ellenséget az előző verzióval ellentétben. Nem is értjük, igazából mire volt jó ezen változtatni, de ez egyértelmű visszalépés.

 

 

Grafika és teljesítmény: Hogyan fut a játék a különböző platformokon?

 

A Resident Evil 4 Remake egy látványos játék lett, ami kihasználja az új generációs konzolok és PC-k képességeit. A játék támogatja a ray tracinget, ami valósághű fényeket és tükröződéseket eredményez. A játékban sok grafikai beállítás van, amivel testre szabhatjuk a vizuális élményt.

Ami a teljesítményt illeti, így fut a játék a különböző platformokon:

  • PS5: A PS5 verzió stabilan fut 60 FPS-en 4K felbontásban. A ray tracing bekapcsolása esetén az FPS kissé csökkenhet, de nem zavaróan. A PS5 verzió kihasználja a DualSense kontroller adaptív ravaszait és haptikus visszajelzését is.
  • Xbox Series X/S: Az Xbox Series X verzió hasonlóan teljesít, mint a PS5 verzió. 60 FPS-en fut 4K felbontásban, és támogatja a ray tracinget is. Az Xbox Series S verzió viszont alacsonyabb felbontást használ (1440p), és nem támogatja a ray tracinget sem. Mindkét Xbox verzió kihasználja az Auto HDR funkciót is.
  • PC: A PC verzió természetesen függ attól, hogy milyen erős géppel rendelkezünk. Egy középkategóriás PC-n (pl.: GTX 1080) elérhető az 1080p/60 FPS kombináció alacsonyabb grafikai beállításokkal. Ha magasabb felbontást vagy ray tracinget szeretnénk használni, akkor erősebb videokártya szükséges (pl.: RTX 4090). A PC verzió támogatja az FSR technológiát is, ami javítja az FPS-t anélkül, hogy rontana a képminőségen.
  • Steam Deck: A hordozható PC-konzolon is fut a Resident Evil 4 Remake, de nem tökéletesen. A játék sokszor akadozik és leesik az FPS 30 alá. Ezért érdemes lejjebb venni a grafikai beállításokat és bekapcsolni az FSR technológiát, ami javítja a teljesítményt anélkül, hogy sokat rontana a képminőségen. A Steam Deck verzió egyértelmű előnye, hogy bárhol élvezhetjük a játékot egy kis képernyőn is.

 

A játék grafikája egyébként tényleg nagyon szép lett. A karaktermodellek és az animációk sokat fejlődtek az eredetihez képest. Leon arca és haja sokkal élethűbb és részletesebb, de a környezeti elemek is sokkal változatosabbak és kidolgozottabbak. Az erdők, a falu, a kastély és az aknák mind más hangulatot árasztanak és a fények és az árnyékok is nagyon látványosak lettek, főleg a ray tracinget bekapcsolva. A játékban sok apró részletet is észrevehetünk, mint például a vérnyomok, a törött üvegek vagy a repülő rovarok. A megjelenítés tehát tényleg lenyűgöző lett, ami sokkal inkább belehúz minket a horrorfeelingbe és a Resident Evil világába.

 

 

Egy nagyszerű játék, ami megosztja a közönséget – de vajon kié lesz az utolsó szó?

 

A Resident Evil 4 Remake egy kockázatos vállalás volt a Capcom részéről, hiszen az eredeti játékot sokan tartják a sorozat legjobbjának. A remake nem csak feljavította a grafikát és a játékmenetet, hanem teljesen újraalkotta a játékot. A remake-ben sokkal több információt kapunk a történetről és a karakterekről, valamint sokkal több interakciót tehetünk a környezettel.

A remake tehát egy nagyszerű játék lett, ami megmutatja, hogy mit tudnak az új generációs konzolok. De vajon ez elég ahhoz, hogy meggyőzze az eredeti rajongóit? Vagy inkább elidegeníti őket?

Ez talán attól függ, hogy mennyire ragaszkodunk az eredetihez. Ha szerettük az eredeti Leon humorát és lazaságát, ha szerettük az egyszerű és szórakoztató történetet, ha szerettük a klasszikus lövöldözős játékmenetet, akkor talán csalódni fogunk a remake-ben.

De ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, ha érdekelnek minket a részletek és a háttérinformációk, ha élvezzük a változatos és izgalmas játékmenetet, akkor igazán élvezni fogjuk a remake-et.

A Resident Evil 4 Remake tehát nem egy egyszerű felújítás, hanem egy teljesen új élmény. Egy élmény, ami megosztja a közönséget, és az is biztos, hogy nem hagyja hidegen senkit.

-BadSector-

(Köszönjük a tesztelési lehetőséget egy kedves ismerősömnek!)

A teljes játékot megjelenés után a KonzolKirály.hu webáruház bocsátja majd rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Nagyszerű grafika és hang, tényleg sokkal szebb lett az új verzió
+ Gazdag és izgalmas játékmenet
+ Részletes és érdekes történet

Kontra:

– Elvesztette az eredeti humorát és hangulatát
– Túlságosan eltért az eredeti karakterektől
– Nem lehet átlőni az ajtókon


Kiadó: Capcom

Fejlesztő: Capcom

Stílus: Survival horror / Akció / Kaland

Megjelenés: 2023. március 24.

Resident Evil 4 Remake

Játékmenet - 9.2
Grafika - 9.5
Történet - 8.5
Zene/hangok - 8.4
Hangulat - 8.2

8.8

KIVÁLÓ

A Resident Evil 4 Remake egy teljesen újraalkotott játék, ami sokat változtatott az eredeti grafikán, történeten és játékmeneten. A remake sokkal részletesebb és gazdagabb lett, mint az eredeti, de nem mindenkinek tetszik ez a változás. Egy értelmű, hogy ez egy nagyszerű játék, de a régit nem minden tekintetben múlja felül.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu