E3 2023: a szervező magyarázkodik, hogy miért marad el

Bár az Entertainment Software Association (ESA) birtokában van az E3, egy másik cég lett volna az idei rendezvény szervezője. Most ők próbálják menteni a bizonyítványukat.

 

A Gamesindustry-n olvasható egy cikk Christopher Dringtől, a site videojátékos B2B ügyekért felelős szerkesztőjétől. Így ő az üzleti részére lát rá a dolgoknak, és mivel a weboldal tulajdonosa ugyanaz a ReedPop, ami idén az E3 szervezője lett volna (és ez a csapat áll például a PAX és a New York Comic Con mögött is, szóval tapasztalt cégről van szó), a témában nála jobban érintett személyt nehéz lenne keresni.

Ha röviden össze kellene foglalni, akkor annyival el tudnánk intézni, hogy „a játékipar egyszerűen nem akarta ezt az E3-at”, pontot tennénk a mondat végére, aztán mennénk ebédelni, és ez még találó is lenne bolondok napján, ám nem hagyjuk ennyiben (nem ezért kapjuk a fizetést), úgyhogy idézzük Dring magyarázatát: „A cégek hatalmas terek elfoglalásáról beszéltek. Az E3 csapata azt vizsgálta, hogyan tudnánk bővíteni a parkolót, és hogyan használhatnánk az évek óta nem használt extra területeket. Úgy éreztem egyébként, hogy jó volt a koncepció. Az üzleti és a fogyasztói komponensek elkülönültek (legalábbis annyira, amennyire azon a helyszínen lehetséges volt), megfizethetőbb volt, rendezték volna a Wi-Fit, javították volna az étkezést, erősebb digitális komponenssel bővítették volna… minden megvolt, amit mindenki akart. De végül kiderült, hogy ők ezt sem akarták. Utólag belegondolva, talán az E3-nak radikálisabban kellett volna változnia. Nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a digitális területre, a fizikai kiállítás pedig az üzleti oldalra koncentrálhatott volna anélkül, hogy a standokra támaszkodva csábítanák be az embereket, de egyesek szerint ez már majdnem egy teljesen más esemény,” írta Dring.

Még februárban is azt mondta a ReedPop, hogy teljes erővel az E3-ra koncentrálnak, miközben nem voltak a szerződések sem aláírva. Például a Ubisoft, Sony, Microsoft, Nintendo négyes ilyen indokokkal hátrált ki a rendezvény mögül, hogy „nincsenek készen a játékaink; nincsen meg a játékunk programkódja; nem lehetünk extravagánsak ebben a gazdasági környezetben; nem épp megfelelő az időzítés” – szóval a szokásos kifogásokat közölték a cégek. (A Sony amúgy is kihagyta volna a rendezvényt, ezt ne is tagadjuk.) A Microsoft esetében pedig kissé kétszínű lett volna, hogy néhény hónappal 10 ezer alkalmazott kirúgása után nagy rendezvényt tartott volna Los Angelesben.

Dring szerint a ReedPop lassabban mozgott a vártnál, és talán egy másik kommunikációs stratégia kellett volna. Az E3-nak voltak már zűrös évei (2007-ben és 2008-ban; előbbi esetében csak a sajtónak rendezték meg), de talán ki kell mondani, hogy eljárt felette az idő. Lesznek helyettesítő rendezvények: például idén is lesz PC Gaming Show, Future Games Show, Ubisoft Forward, Xbox Games Showcase, de tuti lesz Nintendo Direct és State of Play is…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu