Olaszország betiltja a ChatGPT-t!

TECH HÍREK – Itália adatvédelmi szabályzói alig három hetet adtak a ChatGPT mögött álló OpenAI-nak, hogy intézkedjen.

 

Az olasz kormány azért tiltotta be a ChatGPT-t, mert annak nincs olyan rendszere, ami a felhasználó életkorát ellenőrzi, továbbá a felhasználói adatok gyűjtése és feldolgozása is megsérti az ország adatvédelmi törvényeit. A képletes banhammer Olaszország adatvédelmi hatóságának kezében van, és azt állítja, hogy a ChatGPT felhasználóit nem tájékoztatják az adataik gyűjtéséről és kezeléséről, továbbá a mesterséges intelligencia által biztosított információ a tesztek során a tényállással nem mindig egyezik meg. Az életkorral kapcsolatban az a baj, hogy bár az OpenAI csak 13 éven felülieknek engedélyezi a használatot, mégsincs életkort ellenőrző funkció.

A hatóság kiemelt egy, még március 20-án bekövetkezett adatvédelmi incidenst, ami érintette a felhasználók párbeszédét, továbbá az előfizetők fizetéssel kapcsolatos információit. Az OpenAI március 24-én  elismerte ezt, így offline-ná tette a rendszert, mert a nyílt forráskódú könyvtárban olyan bug volt, ami lehetővé tette, hogy egy másik aktív felhasználó beszélgetési előzményeinek címét megmutassa. Olaszország amúgy az első nyugati ország, ami a ChatGPT betiltása mellett döntött. Őket leszámítva autoriter országok határoztak így (Kína, Oroszország, Irán, Észak-Korea). Az olaszok többnyire azonos okokra hivatkoznak, de hozzá kell tenni, hogy a politikai skálán a jobb és szélsőjobb területét lefedő pártok koalíciója van hatalmon.

Nemrég több, a mesterséges intelligenciában szakértő egyén, továbbá Elon Musk is egy nyílt levelet tett közzé, amiben hat hónapos szünetet kértek a GPT-4-nél is erősebb MI-modellek edzésében, de mások konkrétabb lépéseket tesznek. New York oktatási irodája még januárban közölte, hogy az iskolai hálózatokon és eszközökön blokkolja a hozzáférést, a Getty Images betiltotta az MI által generált képek feltöltését és értékesítését, és az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet pedig szintén a ChatGPT iránti vizsgálatot kezdeményezi. Írország adatvédelmi bizottsága a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy felkeresik az olasz hatóságokat a további információkért, így nem kizárt, hogy ők is fel fognak lépni a technológia ellen.

Vajon ki lesz a következő?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu