A Mandalóri harmadik évad – Az új évad felkavarja a galaxist – és a rajongókat

SOROZATKRITIKA – A Mandalóri első két évada egy friss és izgalmas szemszögből mutatta be a Star Wars univerzumot, egy magányos fejvadász és egy aranyos zöld lény kalandjain keresztül. A harmadik évad azonban túl sokat akar, és nem tudja eldönteni, hogy kinek a történetét meséli el. Din Djarin (Pedro Pascal) háttérbe szorul Bo-Katan (Katee Sackhoff) ambíciói és a mandalori nép sorsa mellett, miközben a sorozat egyre inkább belesimul a Star Wars franchise-ba. A Disney+ sikersorozata azonban elveszíti a fókuszt és a hangulatát, miközben túl sok szálat próbál összekötni.

 

 

A Mandalóri harmadik évada ott folytatódik, ahol a második abbamaradt: Din Djarin legyőzte Moff Gideont (Giancarlo Esposito) és átadta Grogu-t Luke Skywalkernek (Mark Hamill), hogy Jedi-ként képezze ki. Ezzel azonban nemcsak egy érzelmes búcsút vettünk a sorozat legnépszerűbb karakterétől, hanem egy új konfliktust is felvetettünk: Din Djarin ugyanis birtokába került a Sötét Kardnak, amely a mandalori nép vezetőjének jelképe. Bo-Katan, aki régóta áhítja ezt a fegyvert és Mandalore visszaszerzését, nem fogadja el könnyen ezt az eredményt. A harmadik évad e két karakter viszonyát és küldetését helyezi a középpontba, miközben más Star Wars-sorozatokkal is kapcsolatot teremt.

 

 

Mandalore vagy halál: Bo-Katan harca a hazájáért

 

Bo-Katan Kryze nem új karakter a Star Wars-univerzumban: már megjelent A klónok háborúja és A lázadók animációs sorozatokban is. A Mandalóri harmadik évada azonban mélyebben bemutatja őt és a mandalori kultúrát, amely sokféle nézetet és hagyományt foglal magába. Bo-Katan egy harcos hercegnő, aki nem riad vissza semmilyen áldozattól vagy árulástól, hogy visszaszerezze Mandalore-t az Elsöpréstől, amely az Birodalom által elkövetett népirtás volt. A harmadik évad legjobb pillanatai akkor jönnek, amikor Bo-Katan akcióba lép: legyen az egy lélegzetelállító űrcsatában, egy veszélyes alagútrendszerben vagy egy hatalmas csillagrombolón.

Katee Sackhoff remekül alakítja ezt az erős és karizmatikus karaktert, akinek van humorérzéke is, amelyet néha megmutat a sorozatban. Például amikor Din Djarinnak elmagyarázza, hogy miért nem veheti át tőle a Sötét Kardot: „Nem működik így. A Sötét Kardnak nincs ereje. A történetnek van.” Vagy amikor egy szeparatista politikust lelő egy sokkoló nyíllal, miután az túl sokat beszélt: „Politika.” Bo-Katan egy olyan karakter, aki nem fél kimondani a véleményét, és akinek van egyfajta iróniája a legrázósabb helyzetekkel is.

Ami pedig Din Djarin és Grogu kapcsolatát illeti, az ismét a sorozat legmeghatóbb és legnépszerűbb eleme, csakúgy, mint az első két évadban. A harmadik évadban Grogu ismét Din Djarinnal van, miután a Boba Fett könyvében visszatért hozzá. A találkozás nemcsak egy örömteli újraegyesülés volt, hanem egy fontos lépés is Grogu fejlődésében: ő választja meg Din Djarint mint mestert, és így hivatalosan is mandalorivá válik.

 

 

Moff Gideon: A gonosz zseni

 

De Moff Gideon sem adja fel könnyen. Bár Din Djarin legyőzte őt a második évad végén, és átadta őt a Új Köztársaság kezére, Gideon nem hagyja magát. A harmadik évadban többször is kísérletet tesz a szökésre és a bosszúra. Gideon nemcsak egy kegyetlen és ravasz ellenfél, hanem egy tudós is, aki érdeklődik a Hatalom iránt. Ő felelős azért, hogy klónokat hozzon létre Grogu vérét felhasználva, és hogy újjáélessze az ősi sith rituálékat. Gideon célja nem más, mint létrehozni egy új sötét rendet, amely aláveti magának az egész galaxist.

Giancarlo Esposito zseniálisan játssza ezt a gonosz karaktert, akinek ismét van egy gonosz terve, amelyet nem habozik megvalósítani. Gideon nemcsak egy fizikai fenyegetés, hanem egy pszichológiai is: most is többször manipulálja és provokálja a főszereplőket, hogy elérje a célját.

 

 

A Mandalorian harmadik évada: A legjobb vagy a legrosszabb?

 

A Mandalorian harmadik évada sok rajongót megosztott: egyesek szerint ez volt a sorozat legjobb évada, mások szerint pedig a legrosszabb. A pozitív vélemények szerint az évad nagyszerűen bővítette a Star Wars univerzumát, és izgalmas történetet mesélt el a mandaloriakról és Grogu-ról. A negatív vélemények szerint az évad túl sokat próbált belezsúfolni nyolc epizódba, és elveszítette a sorozat eredeti hangulatát és egyszerűségét. A kritikusok többsége azonban mérsékelt volt: elismerték, hogy az évadnak voltak gyenge pontjai, de összességében élvezték a látványt, a zenét, a színészi játékot és az akciót. Az évad végén sok kérdés maradt nyitva: Mi lesz Grogu-val? Mi lesz Din Djarinnal? Mi lesz Mandalore-val? A válaszokat talán a negyedik évadban kapjuk meg, amely már készülőben van.

-BadSector-

 

A Mandalóri Harmadik Évad

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok/akció - 9.1
Hangulat - 8

8.2

KIVÁLÓ

Rövid 2-3 mondatos összefoglaló: A Mandalorian harmadik évada egy ambiciózus és látványos folytatása a Disney+ sikersorozatának, amely többet merít a Star Wars univerzumából, de nem veszíti el a mandalori és Grogu közötti kapcsolatot. Bár az évad nem tökéletes, mégis szórakoztató és izgalmas kalandot nyújt a rajongóknak.

User Rating: 4.45 ( 5 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu